BEZ OSNOVA ZA ODGOVORNOST: U Sudu BiH održano ročište Lukiću, v. d. direktora "Službenog glasnika RS"

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 02. 2024. u 05:00

U SUDU BiH juče je održano ročište u postupku protiv v. d. direktora "Službenog glasnika" RS Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika. Pročitana je optužnica protiv Lukića, Tužilaštvo je predložilo iste dokaze i svedoke kao u predmetu protiv predsednika RS Milorada Dodika.

БЕЗ ОСНОВА ЗА ОДГОВОРНОСТ: У Суду БиХ одржано рочиште Лукићу, в. д. директора Службеног гласника РС

FOTO: Avaz

Lukićev branilac Miljkan Pucar rekao je da optužnica nema utemeljenje u zakonu i zatražio od Tužilaštva da dostavi dokument koji dokazuje da je Šmit visoki predstavnik.

- Tužilaštvo ima obavezu da dokaže da Šmit ima odluku Saveta bezbednosti, da nam pokaže koja je to rezolucija kojom je potvrđeno njegovo imenovanje. Takođe smo tražili da nam se iz Dejtonskog mirovnog sporazuma pokaže na osnovu čega je i kako imenovan PIK, ko je dao ovlašćenja PIK-u i da se kaže gde u Ustavu BiH stoji da neko, osim Parlamenta BiH, može da donosi zakone - rekao je Pucar.

Pucar je novinarima po izlasku iz Suda BiH pojasnio da bi Lukić, da nije potpisao ukaze krivično odgovarao, dodajući da je, prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, kazna za to 12 godina, a za ovo navodno delo za koje ga pred Sudom BiH terete pet godina.

- Imali smo priliku da vidimo bledu predstavu bledog Tužilaštva na osnovu bledo napisane optužnice - rekao je Lukić nakon ročišta.

Oba ročišta u istoj sudnici

NAREDNO ročište biće održano 6. marta, kada je zakazano ročište Dodiku. Oba ročišta biće održana u istoj sudnici, u isto vreme, a sudija Sena Uzunović rekla je da nije neuobičajeno da ročišta u odvojenim predmetima sa istim sadržajem budu isti dan. Inače, Lukićeva odbrana još nije dobila odgovor na zahtev o spajanju ova dva predmeta, nakon što su razdvojena zbog bolesti Lukića.

Predsednik Dodik je izjavom da nije išao u Sarajevo da tamo pruži podršku Milošu Lukiću, jer postoje bezbednosni rizici za njegovo kretanje u Federaciji. Dodao je da je Lukić primoran da zbog nekog ilegalca ide u Sarajevo i da mu u političkom procesu sudi osoba sumnjive ratne prošlosti.

- Iako su razdvojeni predmeti, cilj ovog montiranog procesa je isti. Žele da zaplaše srpski narod, da primoraju sve da prihvate priču o BiH u kojoj se Srpska ništa ne pita i čija sudbina zavisi od volje nekog lažnog visokog predstavnika - naveo je Dodik.

Kako je dodao, cela priča dobija na značaju s Lukićem, jer žele da pošalju poruku da će tako proći svako ko bude branio nacionalni interes i izvršavao odluke Narodne skupštine.

Dodik je izrazio nevericu da je prvobitnog sudiju Mirsada Striku zamenio novi Sena Uzunović koja je bila angažovana u oružanim snagama muslimanskih formacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu