BISTA VITALIJA ČURKINA ČUVAĆE ISTOČNO SARAJEVO: Uskoro postavljaju i spomenik bivšem ambasadoru Rusije u UN

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 01. 2024. u 11:29

OVE godine u gradu Istočno Sarajevo biće postavljen spomenik, odnosno bista nekadašnjem stalnom predstavniku Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu. Izrada spomenika poverena je članu Ruske akademije umetnosti, vajaru Ajdinu Zejnalovu, saopštio je Ruski centar za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu.

БИСТА ВИТАЛИЈА ЧУРКИНА ЧУВАЋЕ ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Ускоро постављају и споменик бившем амбасадору Русије у УН

Spomenik Vitalij Čurkin foto RTRS

Spomenik Čurkinu biće postavljen na mestu gde se sada nalazi spomen-ploča ruskom diplomati u opštini Istočno Novo Sarajevo, postavljena 6. novembra 2017. devet meseci posle njegove smrti.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je zahvalan predstavnicima Ambasade Rusije u BiH koji su omogućili da spomen-obeležje postavljeno u Istočnom Novom Sarajevu u znak zahvalnosti bivšem ruskom ambasadoru bude unapređeno bistom diplomate.

Ćosić je izrazio uverenje da će bista biti postavljena narednih dana, moguće čak i 10. februara kada se obeležava Dan diplomata Ruske Federacije i kada se polažu venci i cveće na spomen-ploču.

Rukovodilac ruske državne agencije Ruska saradnja Jevgenij Primakov mlađi izjavio je da Srbi u Srpskoj "gaje posebno poštovanje" prema Vitaliju Čurkinu (1952-2017).

Uložio veto na rezoluciju

RUSKI diplomata Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u UN od 2006. godine, ostao je upamćen među Srbima, jer je u SB UN uložio veto na britansku rezoluciju o Srebrenici i time sprečio nepravedno žigosanje srpskog naroda kao genocidnog.

- Uvek na strani srpskog naroda, Čurkin je u Savetu bezbednosti UN glasao protiv priznanja genocida u Srebrenici. To je bio stav naše države. Spomenik će biti postavljen na zahtev srpske strane, te će se u Palama, na mestu spomen-ploče naći spomenik - kazao je Jevgenij Primakov, unuk istoimenog bivšeg premijera i ministra spoljnih poslova Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)