KAMPANJA POLICIJSKE UPRAVE TREBINJE I UN: Stop nelegalnom naoružanju

D.Curać

11. 12. 2023. u 07:25

POLICIJSKA uprava Trebinje, uz podršku programa Ujedinjenih nacija, na Trgu slobode u Trebinju realizovala je kampanju "Poštuj život, ne oružje".

КАМПАЊА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ ТРЕБИЊЕ И УН: Стоп нелегалном наоружању

Foto PU Trebinje

U kampanji učestvuje svih deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske, kao i Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH.

- Prvi talas je akcentovao femicid, zbog određenog broja slučajeva ubistva žena vatrenim oružjem. Trenutno u ovom talasu akcentujemo legalni posed oružja. U ovom talasu žele da naglase vlasnicima, da iako imaju legalno pravo kojim su dobili dozvolu za posedovanje oružja, neophodno je preduzeti određene mere opreza. Mora biti pod ključem, da ne bude dostupno pre svega maloletnim licima. Oružje i municija se moraju čuvati na odvojenim mestima. Oni građani koji predaju nelegalno oružje neće biti prekršajno i krivično sankcionisani - rekla je Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Dodala je da će treći talas koji podrazumeva baš povrat i predaju nelegalnog oružja biti realizovan početkom 2024. godine.

Inače, PU Trebinja svake godine realizuje operativnu akciju "Kalibar" koja je usmerena na pronalazak i oduzimanje nelegalnog oružja.

Kviz

NAKON obraćanja prisutnim građanima, policijski službenici su delili letke u kojima su detaljno opisana sva pravila i opasnosti pri čuvanju oružja sa akcentom "Poštuj život, ne oružje". Takođe, održan je i kviz u kome su učestvovali slučajni prolaznici.

- U toku ove godine evidentirana su tri krivična dela koja se odnose na ovu akciju - navela je Cvijetićeva.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)