SVE VIŠE PENZIONERA U SRPSKOJ: U prvih 10 meseci ove godine porast broja korisnika Fonda PIO

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 12. 2023. u 07:10

U PRVIH 10 meseci ove godine registrovan je porast broja korisnika prava na penziju u poređenju sa istim periodom lane, kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske.

СВЕ ВИШЕ ПЕНЗИОНЕРА У СРПСКОЈ: У првих 10 месеци ове године пораст броја корисника Фонда ПИО

Foto Novosti

Po rečima Milića, broj korisnika od januara do oktobra ove godine povećan je za 4.699, dok je u istom periodu prethodne godine bilo upola manji i to za 2.370.

Poređenja radi, u 12 meseci prošle godine broj korisnika prava je povećan za 3.918 u odnosu na poslednji dan 2021. godine.

- Uzroci za ovakav rast broja korisnika prava manjim delom leži u činjenici da je u prvih 10 meseci ove godine zabeležen povećan priliv zahteva za ostvarivanje prava na penziju za 671 ili za 2,86 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je primljen 23.441 zahtev - priča Milić.

U poslednjih nekoliko godina, a naročito u ovoj godini povećan je broj korisnika koji su nakon ostvarivanja prava na penziju ponovo stekli status osiguranika. Tako krajem oktobra ove godine evidencijama Fonda sa dvojnim statusom korisnik - osiguranik registrovano je 8.074 ljudi, od kojih se na korisnike starosne penzije odnosi 93,5 odsto, dok je znatno manje, odnosno 6,5 odsto korisnika invalidske penzije.

Smrtnost

KADA je reč o smrtnosti korisnika, u prvih deset meseci ove godine Fond je evidentirao 9.694 obustava isplate po tom osnovu, što je manje za 1.462 slučaja u istom periodu prethodne godine, kada je bilo 11.156 smrti korisnika.

Shodno Zakonu, kako kaže Milić, korisnik porodične penzije ne može steći status osiguranika bez uticaja na pravo, jer mu se u takvoj situaciji vrši obustava isplate penzije za period trajanja osiguranja.

- Primetno je da korisnici prava na penziju sa statusom osiguranika najčešće rade u sektoru građevinarstva, saobraćaja, prehrambenoj industriji, telekomunikacijama, naučnoj delatnosti, rudarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024