NA KOSOVU I METOHIJI KAO KOD SVOJE KUĆE: Trebinjci puni utisaka nakon slave Pećke Patrijaršije

D.Curać

16. 11. 2023. u 08:15

GRAD Trebinje bio je domaćin ktitorske slave Pećke patrijaršije - Svetog Arsenija Sremca, a Trebinjci koji su prisustvovali slavi najveće srpske svetinje kažu da su se i prilikom ovog boravka na Kosovu i Metohiji osećali kao kod svoje kuće.

НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ КАО КОД СВОЈЕ КУЋЕ: Требињци пуни утисака након славе Пећке Патријаршије

Grad Trebinje

Prema rečima gradonačelnika Trebinja, Mirka Ćurića, svi koji su bili deo slave Pećke patrijaršije vratili su se u Hercegovinu puni pozitivnih utisaka.

- Neverovatan osećaj. Uprkos teškom životu Srba na KiM, celo vreme osećali smo posebno radost i toplinu. To čovek u stvari može samo doživeti na toj svetoj srpskoj zemlji - istakao je Ćurić.

Za Trebinje je, dodaje, posebna čast što je ove godine domaćin ktitorske slave najveće srpske svetinje.

- U samom srcu Metohije zajedno sa našim narodom proslavljamo praznik posvećen jednom od srpskih arhiepiskopa. Posebna je čast što je domaćin slave naš grad i što je liturgiji prisustvovao veliki broj Trebinjaca - dodao je Ćurić.

Poklon

U IME Grada i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Mirko Ćurić je mati Haritini uručio ikonu pravedne Ane, majke Svetog Vasilija Ostroškog, rad monahinja Petropavlovog manastira kod Trebinja.

Da je svakodnevni život srpskog naroda na KiM veoma težak i izložen izazovima svima je poznato, ali ono što posebno hrabri je odlučnost Srba da ostanu na svojim vekovnim ognjištima.

- Kada vidite kako žive i šta sve preživljavaju, to je odluka vredna divljenja. Oni najbolje znaju kako je biti Srbin. Njihova najveća sreća je što naša sveta crkva deli isti sudbinu i samo zajedno mogu da odgovore svim poteškoćama sa kojima se suočavaju. Crkva je uvek bila oslonac narodu - istakao je Ćurić.

Ćurić je krsni kolač predao gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću, čiji će grad biti domaćin kritorske slave 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)