RADNICI TRAŽE VEĆE PLATE: Odbor Sindikata elektroprivrede održao vanrednu sednicu u Gacku

D.Curać

30. 10. 2023. u 06:00

ODBOR sindikata Elektroprivrede Srpske održao je vanrednu sednicu u Gacku nakon neuspelih pregovora sa Upravom tog preduzeća o povećanju cene rada sa 158 KM na 190 KM.

РАДНИЦИ ТРАЖЕ ВЕЋЕ ПЛАТЕ: Одбор Синдиката електропривреде одржао ванредну седницу у Гацку

D. Curać

Prema rečima člana Odbora sindikata, Željka Tepavčevića, taj zahtev se odnosi na trogodišnji plan poslovanja.

- Sindikat traži povećanje cene rada sa 158 KM na 190 KM I taj zahtev se odnosi na trogodišnji plan poslovanja 2024-2026, jer se sada izrađuju smernice za izradu finansijskog plana kako za 2024. godinu, tako i za izradu plana 2024-2026 - istakao je Tepavčević.

Na drugoj strani, Uprava preduzeća smtra da taj zahtev nije realan, i da je podnet bez bilo kakve analize.

- Jedna od tačaka dnevnog reda poslednjeg kolegija direktora "Elektroprivrede" bila je i razmatranje pitanja odbora Sindikata vezano za povećanje cene rada, i doneseni su zaključci shodno određenim analizama. Cena rada u periodu od 2008. do januara 2022. bila je fiksna u iznosu od 140 KM. Od januara 2022. je povećena na 150 KM, a od 1. januara 2023. je povećana na 158 KM. Tako je uprava pokazla da je solidan partenr u kolektivnom pregovaranju, vodeći računa o interesu radnika - naveli su u "Elektroprivredi".

Otežano poslovanje preduzeća

Rukovodstvo Elektroprivrede navelo je da u je u ovom trenutku poslovanje matičnog preduzeća i celokupnog holdinga otežano zbog aktivnih arbitražnih postupaka koje se vode u Ugljeviku od strane Elektrogospodarstva Slovenije, kao i zahteva za mirno rješavanje spora koji je podnet od strane Hrvatske Elektroprivrede u vezi TE Gacko.

Odbor sindikata zatražio je hitan sastanak sa Upravom ERS-a do kraja sledeće sedmice, a potom i sa Vladom i nosiocima najviših funkcija u Srpskoj. Osim pregovora o povećanju cene rada, predstavnici radnika poručili su i da dopis od 24. oktobra vezan za inicijativu o otkazu Kolektivnog ugovora od svih pet distributivnih preduzeća smatraju nevalidnim, i da se na taj način Kolektivni ugovor ERS-a ne može otkazati ni u jednom preduzeću iz njenog sastava.

- Dovođenje u pitanje Kolektivnog ugovora ERS-a izazavalo bi opsežne reakcije koje se neće moći kontrolisati od bilo koga u sistemu ERS, a posledice snosiće kreatori tih inicijativa - naveli su u Odboru sindikata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove