SARAJEVO BI DA BUDE POD STRANOM ČIZMOM: Dodik predložio dokument kako BiH da funkcioniše bez uticaja sa strane

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 09. 2023. u 06:00

PREDSEDNIK Srpske i SNSD Milorad Dodik predložio je na poslednjem sastanku lidera partija koje čine većinu na nivou Bosne i Hercegovine, Sporazum o suverenitetu BiH.

САРАЈЕВО БИ ДА БУДЕ ПОД СТРАНОМ ЧИЗМОМ: Додик предложио документ како БиХ да функционише без утицаја са стране

Milorad Dodik, Foto Tanjug

U dokumentu u kojem su ispoštovani postulati Povelje UN, evropskih konvencija, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, ključni deo je prestanak stranog intervencionizma kroz prekid mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, i zatvaranje OHR, a kako je prvobitno predviđeno "Dejtonom".

Lideri stranaka iz Federacije BiH, pre svega onih iz Sarajeva imaju rok do narednog zajedničkog sastanka da se izjasne o dokumentu. Ali, umesto da se konkretno oglase oko ponuđenog dokumenta političari iz Sarajeva pokušavaju da ga ospore, što je samo još jedan dokaz da ne žele da stranci napuste zemlju, i da im je bitno da BiH ostane pod stranom čizmom, poruka je iz Srpske.

Pozivati se na suverenitet, a nemati ga, prilično je apsurdna situacija, ukazuje srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

- Još apsurdnije i ponižavajuće je da izabrani ili neizabrani stranac, ko god da je, može da bude iznad izabranih institucija kao što su parlamenti u BiH. Deluje neprihvatljivo da oni koji se pozivaju na suverenitet BiH u nameri da ga kobajagi očuvaju ili nadograde, upravo zagovaraju i ostanak stranih sudija i stranaca koji nama treba da kroje kapu - kazala je Cvijanovićeva.

Veliki korak napred

OGNjEN Tadić, magistar pravnih nauka, kaže da bi usvajanje ovog dokumenta zapravo bio najveći korak od potpisivanja mira, jer bi on značio da smo sazreli kao društvo da preuzmemo odgovornost za sopstvenu zemlju koliko god ko bio zadovoljan njome. Na taj način dajemo sigurnost ljudima koji ovde žive da to nije nekakav protektorat, nego nešto što može da traje i nešto u čemu oni mogu da organizuju svoje živote.

Delegat Srba u Domu naroda PBiH Snježana Novaković Bursać kaže da otpor i neprihvatanje sporazuma o punom suverenitetu, koji je partnerima u vlasti na nivou BiH ponudio lider SNSD Milorad Dodik, na čistac izvodi još nekoliko situacija.

- Dok se lažno kunu u Dejtonski mirovni sporazum, neki u ovoj zemlji jednostavno ne prihvataju njenu strukturu, postojanje tri konstitutivna naroda i sve ono što su naše istorija i realnost, nego su spremni da produkuju i žive u metežu čekajući da neko u ime njih ovde uredi stvar po unitarističkim željama - istakla je Bursaćeva.

Vlade Simović, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci kaže da je ponuđeni dokument više nego dobar poziv koji bi trebalo da osvesti sve političke elite u BiH, privuče ih u jedan koncept delovanja.

- Taj koncept bi podrazumevao donošenje rešenja koje kreiraju isključivo ljudi u BiH bez upliva bilo koga spolja. I to je suština cele priče - istakao je Simović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu