ZAKON O IMOVINI IDE NA POPRAVNI: Sa dnevnog reda sednice NS Srpske povučen Predlog zakona o nepokretnostima

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 09. 2023. u 06:55

OPOZICIONI blok Srpske nazvao je skandaloznim povlačenje Predlog zakona o nepokretnoj imovini sa dnevnog reda Pete redovne sednice NS RS koja je započela u utorak jer je imovina, kako kažu iz opozicije, nacionalno pitanje i tema koju uporno forsira vlast a sad povlače taj akt.

ЗАКОН О ИМОВИНИ ИДЕ НА ПОПРАВНИ: Са дневног реда седнице НС Српске повучен Предлог закона о непокретностима

Foto: NSRS

Iz vlasti odgovaraju da će se zakon naći na dnevnom redu neke naredne Skupštine, dok se reše određene proceduralne greške.

- Svi smo rekli da ne damo naše reke, naše šume, našu imovinu. Čak je rečeno da je zakon treba doneti po hitnom postupku, jer bi u suprotnom bilo onemogućeno funkcionisanje javne vlasti i svega ostalog. Danima se o tome priča, a sad se odjednom povlači zakon - poručio je Šef Kluba poslanika PDP Igor Crnadak. On kaže da obrazloženje da je zakon vraćen na doradu poniženje NS RS.

- Ovo nije knjiga od 600 strana, već zakon od šest rečenica. S kim pregovarate, s kim se dogovarate, ovo je poniženje Narodne skupštine RS i čitave RS. Otkud vam je palo na pamet da ovaj zakon povučete dan pre Skupštine, je li ovo vaša lična prćija. Zašto bar ne kažete s čim to ima veze, čime to trgujete. Izlažete Republiku Srpsku problemima na taj način - poručio je Crnadak.

O konkretnim razlozima povlačenja zakona konačno obrazloženje je dao premijer RS Radovan Višković.

Vukanović blokirao ulaz

NAKON što je vladajuća većina u Skupštini odbila da podrži imenovanje Milana Petkovića, člana SDS, za potpredsednika Skupštine, opozicioni poslanik Nebojša Vukanović je izašao iz Skupštine i doveza automobil ispred ulaza.

- Ovo je moj krik. Izvinjavam se policiji i skupštinskom osoblju ali se zakon mora poštovati. Imaju većinu i mogu da rade šta hoće - poručio je Vukanović.

U četvrtak smo iz Vlade RS poslali obaveštenje gde tražimo povlačenje Predloga zakona o nepokretnoj imovini u Srpskoj zato što je u Republičkoj geodetskoj upravi rečeno da imamo vrlo sličan zakon na koji je na neki način stavljena privremena mera kod Ustavnog suda BiH - poručio je Višković.

- Obrazloženje je bilo da ako se pojavi ovaj ili identičan zakon, postavlja se pitanje "njegovog života", jer je Ustavni sud odluku o ranijem zakonu doneo pre nego što je NSRS donela zaključak o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS - pojasnio je Višković.

Dodaje da povlačenje zakona nema nikakve veze sa Miloradom Dodikom i Milošem Lukićem, niti bojazni da bi moglo doći do ponavljanja krivičnih dela o nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH.

- Zato smo krenuli u novi postupak i nikakve to nema veze sa Dodikom i Lukićem. Mi ćemo zakon doraditi i na novoj sednici on će biti tamo - naglasio je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu