NOVA PRAVILA ZA RENTIRANJE STANOVA: Ministar turizma Srpske Denis Šulić o Nacrtu zakona o ugostiteljstvu

D.Curać

13. 09. 2023. u 10:00

MINISTAR trgovine i turizma Srpske Denis Šulić sastao se u Trebinju sa gradonačelnikom tog grada Mirkom Ćurićem, kome je predstavio Nacrt zakona o ugostiteljstvu koji bi trebao iskoreniti sve neruglarnosti iz oblasti iznajmljivanja stanova/kuća po sistemu "stan na dan".

НОВА ПРАВИЛА ЗА РЕНТИРАЊЕ СТАНОВА: Министар туризма Српске Денис Шулић о Нацрту закона о угоститељству

D. Curać

Šulić je istakao da će svi vlasnici dve i više jedinica ubuduće morati da se registruju kao pravno lice, ali i da za svakog gosta plaćaju boravišnu taksu, što do sada nije bio slučaj.

- Oni koji imaju jednu jedinicu za iznajmljivanje - moći će i dalje da deluju kao fizička lica i da plaćaju godišnji paušal kao što je to sada slučaj. Međutim, oni koji imaju više jedinica - nacrt zakona predviđa da će plaćati boravišnu taksu za svakog gosta, odnosno ostale poreze u skladu sa zakonom. Moraće da se registruju, to jest biće pravna lica i deo novog jedinstvenog informacionog sistema, kao što će to biti i hoteli i moteli - istakao je Šulić.

Na sastanku se pričalo i o visokim cenama u ugostiteljskim objektima koje su sve nepristupačnije ne samo domaćem stanovništvu već i onim koji su Trebinje koristili u prolazu kao mesto za odmor, ali i onima koji dolaze na dnevne izlete.

Osim toga, nije tajna da brojni ugostitetljski objekti ne izdaju fiskalne račune.

Obaveze vlasnika smeštaja

PREMA Nacrtu zakona o ugostitetljstvu, novi informacioni sistem će biti obavezan za svakog vlasnika koji ima više od jedne jedinice za iznajmljivanje.

- Čim gost uđe u smeštaj - prva stvar će biti da vlasnik unese podatke u informacioni sistem, a ne kao do sada da od hotela i motela čekamo i po mesec dana da dobijemo te informacije čime se ostavlja prostor za manipulacije - naveo je Šulić.

- Planiramo da sagledamo mogućnosti izmene određenih pravnih akata tako da na svakom stolu u ugostiteljskom objektu bude istaknuto da gost nije dužan da plati račun ukoliko nije dobio fiskalni račun - dodao je Ćurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave