VOĆE ROD RODILO: U Ugljeviku traje 12. Međunarodni sajam šljive, voćnih rakija i meda

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 09. 2023. u 08:07

U UGLjEVIČKOM kraju radi, živi i podiže svoje porodice ali i čiatv kraj 2000 domaćina, kojima je opština, punih 20 godina, partrner koji ih podstiče pomaže, afirmišđe i poštuje, rekao je na početku 12. Međunarodnogh sajma šljive, voćnih rakija i meda, u Ufljeviku, načelnik te opštine Vasilije Perić.

ВОЋЕ РОД РОДИЛО: У Угљевику траје 12. Међународни сајам шљиве, воћних ракија и меда

foto V Mitrić

Perić je istakao da "zbog povoljnih klimatskih uslova u opštini Ugljeviku proteklom periodu je povećan obim proizvodnje šljive, "u čemu joj nama premca na levoj obali Drine".

-Pored ovogodišnjih loših vremenskih prilika, ugljevička šljiva je ipak izvezena na zapadno tržište. Zajedno sa našim poljoprivrednim proizvođačima u narednom periodu radićemo na jačanju kapaciteta proizvodnje voća-rekao  je Perić uz uverenje da će naredne godine biti izdašnjije kada je rod voća u pitanju.

Perić je pozdravio prisutne a posebno organizatore 76. Svetskog kupa harmonike koji se održava u ovom kraju, a koji su gosti Ugljevičana, uz napomenu da je ova podmajevička opština poznata i po harmonici.

Gordana Radovanović, direktorka Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik, koja je organizator sajma, rekla je da je sajam okupio više od 70 izlagača.

- Onjeno je 220 uzoraka voćnih rakija, za najbolje uzorke predviđene su nagrada-tri kazana za pečenje rakije-rekla je Radovanovićeva.

Predsednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić zahvalio je svim prisutnim izlagačima, gostima i organizatoru sajma.

- Opština Ugljevik je pokrovotelj ove tradicinalne manifestacije, i na taj način ćemo nastaviti da promovišemo naše domaće proizvode i u narednom periodu-rekao je Lazić.

Među brojnim gostima bio je i diplomirani ekonomista Zane Šaulić, predstavnik gradske vlasti iz Loznice koji je rekao da dobro zna da je Ugljevik izgradio ugalj, po kome nosi ime, ali da je voćarstvo napravilo veliki progres u ovdašnjim selima i da se to vidi u svakom sakaku  i zaseoku.

- Lokalna vlast na čelu sa načelnikom Perićem, vizionarski već dvije decenije daje velike subvencije voćarima i time je napravila progres kod ovdašnjih dvije hiljade domaćina, ali je učinila na taj način da, ono što je najvažnije u današnjim uslovima pobjedi i takvu pošast kao što je bijela kuga-rekao je Šaulić.

Primer Ugljevika treba da slijede mnoge opštine, ne samo na lijevim i desnoj obali Drine, već i u regionu, zaključio je Šaulić.

Pažnju posetulaca privukle su tradicionalne srpske rukotvorine, razni predmeti koji svedoče o bogatot kulturnoj baštini kod Srba kao i izložba poljoprvredne mehanizacije i fijakera,

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)