AMBASADOR BiH ALEKSANDAR VRANJEŠ: Optužnica protiv Dodika primer tiranije

Novosti online

14. 08. 2023. u 13:46

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić primio je danas novoimenovanog ambasadora Bosne i Hercegovini u Republici Srbiji Aleksandra Vranješa i poželeo mu dobrodošlicu i uspešan mandat.

АМБАСАДОР БиХ АЛЕКСАНДАР ВРАЊЕШ: Оптужница против Додика пример тираније

Parčament

Ambasador Vranješ uputio je predsednika Orlića u aktuelnu političku situaciju u BiH, sa posebnim osvrtom na podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ocenjujući da je optužnica primer tiranije, suspendovanja prava, logike i principa demokratije u BiH. Naglasio je i da je optužnica protiv legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda, podignuta bez osnova, urušava ustavni poredak BiH.

Predsednik Orlić je tokom sastanka poručio da Srbija smatra da je poštovanje Dejtonskog sporazuma od najvećeg značaja i da, u skladu sa tim, svako narušavanje dejtonskih principa i na njima zasnovanog ustavnog uređenja BiH, Srbija smatra pogrešnim i štetnim.

- Konsenzus dva entiteta i tri konstitutivna naroda je jedini ispravan put, nikako nametanje volje koja dolazi spolja -  poručio je dr Orlić. - Želimo najbolje odnose sa svim narodima, svim ljudima u BiH, ali smo jasno saopštili da je Srbija danas snažno uz Republiku Srpsku, uz svoj narod i rukovodstvo koje je narod izabrao da čuva dejtonske principe, mir i napredak.

Dr Orlić je ukazao da iza reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića stoji i cela Srbija:

- U potpunosti poštujemo teritorijalni integritet BiH, kao i Republike Srpske u okviru nje, jer poštujemo oba entiteta i sva tri naroda. Očekujemo identično poštovanje kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, što je prilikom glasanja u Savetu Evrope izostalo. Hoćemo da sarađujemo sa svima, čuvajući mir i stabilnost, koji jesu vitalni interes srpskog naroda gde god da živi. To ugrožavaju uvek drugi: videli smo na poslednjem primeru Aljbina Kurtija, koji na teritoriji Severne Makedonije zagovara „veliku Albaniju“, preteći da ceo Balkan uvede u nesreću i stradanje. Na to međunarodna zajednica ne sme da ćuti.

Sagovornici su tokom sastanka zajednički pozdravili brojne infrastrukturne projekte koje danas realizuje Srbija u svim opštinama u Republici Srpskoj, kao i u više opština u Federaciji BiH, i istakli značaj zajedničkog rada na velikim projektima kao što su auto-putevi, nove hidroelektrane i aerodrom. Dr Orlić je izrazio uverenje da će ambasador Vranješ tokom službovanja u Beogradu i lično doprineti jačanju bilateralnih odnosa Srbije i BiH, kao i dodatnom intenziviranju međuparlamentarne saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)