NA TREBEVIĆU SPOMENIK U ČAST STRADALIM SRBIMA: U porti crkve Svetog Ilije na Lukama, niče spomen-obeležje

M. REGOJE

15. 07. 2023. u 11:30

NA Trebeviću, u porti crkve Svetog Ilije na Lukama, je započeta izgradnja spomenika stradalim Srbima trebevićkog kraja, žrtvama ustaškog terora i pripadnicima Jugoslovenske kraljevske vojske u periodu 1941-1945. godina, kao i poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

НА ТРЕБЕВИЋУ СПОМЕНИК У ЧАСТ СТРАДАЛИМ СРБИМА: У порти цркве Светог Илије на Лукама, ниче спомен-обележје

fejsbuk/Ljubiša Ćosić

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je izgradnja ovog spomenika jedan od projekata kojim se neguje kultura sećanja u Istočnom Sarajevu.

Izgradnju spomenika, čija će gradnja koštati oko 60.000 KM, blagoslovio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a grad Istočno Sarajevo će, u periodu od mesec dana, izgraditi spomenik i time upotpuniti portu prelepe crkve brvnare na Lukama.

- Ovim ćemo vratiti samo deo duga stradalim Srbima trebevićkog kraja koji su dali svoje živote, stradavši za svoju veru i slobodu - rekao je Ćosić.

On dodaje da će buduće spomen-obeležje simobolizovati zaštitu pravoslavne vere i žrtvu naroda Trebevića.

Mlad grad bedem Srpske

ISTOČNO Sarajevo je mlad grad. Imali smo generacije koje su stvarale tada Srpsko Sarajevo, imamo generaciju koja je bila omladina tokom rata i danas je u punom zamahu. Sada treba napraviti prelomni momenat da mlađe generacija uspostave sistem vezan za kulturu sećanja, rekao je Ćosić.

- Centralna figura sačinjena je od dvoglavog orla zaštitnika, koji svojim krilima štiti beli krst, dok će se na postamentu naći imena stradalih civila ustaškog terora, kao i spisak pripadnika Vojske RS trebevićkog kraja u poslednjem, Odbrambeno-otadžbinskom ratu - ističe Ćosić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave