UGROŽENI LOKALNI BUDŽETI U SRPSKOJ: Za prva četiri meseca doznačeno im čak 17 miliona KM manje prihoda od PDV

M. REGOJE

06. 06. 2023. u 07:17

OPŠTINAMA i gradovima u Srpskoj, u prva četiri meseca ove godine doznačeno je 17 miliona KM manje prihoda od PDV, a krajnji rezultat je da su lokalne zajednice u velikim finansijskim problemima, već režu troškove, prolongiraju investicije, neke isplaćuju plate bez poreza i doprinosa, a razmišlja se o kreditnim zaduženjima.

УГРОЖЕНИ ЛОКАЛНИ БУЏЕТИ У СРПСКОЈ: За прва четири месеца дозначено им чак 17 милиона КМ мање прихода од ПДВ

Mariana Regoje

Većina opština u RS funkcioniše upravo od para koje se vrate od prikupljenog PDV. Izuzev većih gradova, koji imaju i značajnije prihode od građevinskih renti.

- Manji priliv prihoda od indirektnih poreza je realno stanje. Prisutna je i veća otplata međunarodnih kredita kojima su se finansirali projekti za izgradnju vodovoda, škola, puteva - istakla je ministrka finansija RS Zora Vidović.

Vidovićeva smatra da ovo neće napraviti probleme opštinama i budžetu RS, ističući da će biti korekcije budžeta, i da će se tražiti alternativni prihodi i praviti uštede.

Ona je istakla da naplata poreza na nepokretnosti, koji direktno pripadaju opštinama, iz godine u godinu ili raste ili pada, što, kako ocenjuje, nije normalno, jer je mnogo nekretnina sagrađeno širom Srpske, dok su na nekim destinacijama cene nekretnina porasle.

Rast direktnih poreza

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva i predsednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić za "Novosti" ističe da će se, zajedno sa Ministarstvom finansija RS, krenuti u restruktuisanje budžeta i pravljenje ušteda, da bi se posledice smanjenja prihoda od PDV olakšale. Očekuje se, dodaje, da će planirani rast direktnih poreza, pre svega prihoda od poreza na dohodak, nadoknaditi smanjenje prihoda od indirektnih poreza.

- Opštine moraju povesti više računa kada je reč o naplati tog prihoda, koji njima pripada u stoodstotnom iznosu - rekla je Vidovićeva, koja je prisustvovala sednici Skupštine Saveza opština i gradova RS.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović ističe da su više puta ove godine upozoravali Vladu i nadležne institucije u RS da svima, a posebno lokalnim zajednicama, ide teško vreme i da će se to što su se neracionalno ponašali u proteklom vremenu sada svima obiti o glavu.

- Evidentan je pad prihoda od PDV koji se uplaćuje opštinama poslednjih nekoliko meseci iako je to apsurdna situacija, jer su prihodi na nivou cele BiH zbog povećane potrošnje porasli - smatra Božović.

On dodaje da njih, kao opozicione načelnike, Vlada RS ne želi da čuje, a načelnici bliski vlasti o tome ne smeju javno da pričaju.

Božović podseća da Vlada trenutno vodi borbu sa plaćanjem velike rate kredita, te smatra da je celi problem zbog toga nastao, a kako dodaje, položaj lokalnih zajednica je jako nepovoljan te će brzo doći u situaciju velike tekuće nelikvidnosti, koja će, dugoročno, prerasti u potpunu blokadu u funkcionisanju većeg broja opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna