U OPŠTINI BILEĆI SVE TEŽA FINANSIJSKA SITUACIJA Zbog nedostatka novca preti ekološka katastrofa

D.Curać

01. 06. 2023. u 09:00

ZBOG teške finansijske situacije u opštini Bileća brojna javna preduzeća na budžetu, pa i sama lokalna administracija suočeni su sa brojnim problemima.

У ОПШТИНИ  БИЛЕЋИ СВЕ ТЕЖА ФИНАНСИЈСКА СИТУАЦИЈА  Због недостатка новца прети еколошка катастрофа

D. Curać

Upravo zbog nedostatka novca preduzeće "Prečistač otpadnih voda Bileća" moglo bi prestati sa radom i time prouzrokovati ekološku katastrofu.

Iako radnici "Prečistača" platu nisu primili godinu dana, redovno dolaze na posao, ali ono čega sada plaše je prestanak rada postrojenja, jer su zalihe osnovnih sredstava za rad pri kraju.

- Žiro račun nam je blokiran već četiri meseca i nismo u mogućnosti da platimo fakture naših dobavljača. Trenutno funkcionišemo sa najmanjom mogućom zalihom. Ne smem ni da pomislimo do čega može doći ukoliko stanemo sa radom i kakvu ekološku katastrofu možemo prouzrokovati ukoliko otpadne vode počnu da se ulivaju u Bilećko jezero. Time će biti ugroženi i Bileća i Trebinje, pa i Herceg Novi koji tu vodu koriste za piće - rekao je Predarag Nosović, direktor "Prečistača".

On je o svemu upoznao opštinu Bileća, kao i nadležne republičke institucije.

Međutim, u opštini Bileća i dalje muku muče sa finansijskom situacijom i dugovima koje su nasledili 2018. od prethodne vlasti. Zbog duga od oko 20 miliona KM i prekomernog zapošljavanja opštinski račun stalno je pod blokadom.

Bez prava na lečenje

I RADNICI opštinske administracije u Bileći, kojima se duguje šest plata, našli su se u dodatnim problemima pošto im se zbog kašnjenja od tri meseca naplaćuje svaka zdravstevena usluga. Nikola Lero, predsednik Sindikata opštine Bileća, upozorio je na težak položaj zaposlenih i novi problem sa kojim su suočeni.

- Sve što uplaćujemo se izvršava prinudnom naplatom. Račun nam je non-stop u blokadi i kako izađemo iz jedne tako dolazi druga naplata. Planiramo "Prečistaču" po 200.000 KM godišnje, uspeli smo samo u januaru da im prebacimo 21.000 KM, što je nedovoljno za funkcionisanje - rekao je načelnik Bileće Veselin Vujović.

Jedino rešenje da Bileća konačno stane na noge su stimulativne otpremnine za višak radnika za šta je predsednik RS Milorad dodik obećao dva miliona KM. Vujović kaže da je taj proces pri kraju kada je reč o lokalnoj upravi i da se čeka uplata obećanog novca.

- Ukoliko se tim otpremninama rešimo viška radnika, onda bismo mogli da servisiramo svoje obaveze i prema "Prečistaču", Komunalnom, zaposlenima u lokalnoj upravi - dodao je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati