GRANDIOZNIM POBEDAMA UŠAO U LEGENDU: Obeleženo 20 godina od smrti generala Talića

Novosti online

28. 05. 2023. u 16:00 >> 20:16

U PISKAVICI kod Banjaluke obeleženo je 20 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića.

ГРАНДИОЗНИМ ПОБЕДАМА УШАО У ЛЕГЕНДУ: Обележено 20 година од смрти генерала Талића

Foto: V. Tripić

Na grob generala Talića položeno je cveće, nakon čega je služen pomen.

Obilježavanju prisustvovali su članovi porodice, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić, predstavnici Banjaluke, Prijedora i drugih lokalnih zajednica koje su bile u zoni odgovornosti Prvog krajiškog korpusa, komandanti ratnih jedinica, borci i starešine Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Srpske poručio je da je general Momir Talić dao značajan pečat našoj oslobodilačkoj borbi u vreme otadžbinskog rata.

Dodik je naglasio da su zapadnjaci pokušali da osude generala Talića, ali da nisu imali razloga, tako da je sve što su pokušali bilo samo atak na čoveka.

- Prošlo je 20 godina od smrti važnog čoveka našeg naroda koji se borio za slobodu, nikada nije popustio i bilo mu je jasno poznato na koji način tu borbu treba da vodi - rekao je Dodik.

Prema rečima penzionisanog general-potpukovnika Vojske Srpske Momira Zeca general Talić imao je ključnu ulogu u Vojsci Srpske i stvaranju Republike Srpske.

- Ključnu ulogu je imao posebno 1992. godine, kada je stvarana Vojska Srpske, kada je učestvovao u stvaranju Krajiškog korpusa koji je bio pola Vojske Srpske i u operaciji "Koridor" - rekao je Zec.

On je ukazao i na ulogu Talića 1995. godine na zapadnokrajiškom ratištu, kada je na tom prostoru bilo šest gardijskih brigada regulne vojske Hrvatske - HVO i ojačani Sedmi i Peti korpus takozvane Armije BiH.

- Sve snage su bile za zapadnokrajiškom ratištu i uspeli smo bez obzira na toliku silu i snagu neprijatelja da sačuvamo Banjaluku, ovaj deo Krajine i Kozaru i da se stvori Republika Srpska. Da smo tad izgubili bitku mislim da bi Dejton bio sasvim drugačiji i pitanje je da li bi Srpska bila u ovakvom obliku kao što je sada. Veoma je važno čuvati kulturu sećanja na generala Talića i druge komandante i borce u Vojsci Srpske, obeležavati značajne datume i tih ljudi i Vojske Srpske.

Nekadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa i načelnik Generalštaba Vojske Srpske general-pukovnik Momir Talić još za života je ušao u legendu Kozare, Potkozarja, Krajine, Republike Srpske i srpskog naroda, izjavio je penzionisani general Dragomir Keserović.

- Sve grandiozne pobede koje je Prvi korpus i druge jedinice u njegovom sastavu ostvario u toku rata omogućili su da imamo čvrste granice Srpske, a Talić u tome ima nesumnjivu ulogu. Srpska je i danas opterećena problemima iz vremena Odbrambeno-otadžbinskog rata i još je u fazi ostvarivanja ideala za koja se zalagao general Talić, a to su slobodu, jedinstvo, nadu i prosperitet. Nama ostaje da se i dalje borimo za ono za šta se on zalagao za života - poručio je Keserović.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnik Momir Talić preminuo je 28. maja 2003. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KAKO SE PRAVILNO CELIVA IKONA: Iguman otkrio u čemu mnogi vernici greše