ODLUČAN MARŠ BESMRTNOG PUKA Dodik: srpski narod uvek bio na pravoj strani istorije

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 05. 2023. u 06:00

NAŠA istorija, istorija srpskog naroda je stradalnička i časna, istorija narodne pobede. Čestitam svim građanima Republike Srpske 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Ovo je jedan od značajnijih datuma u istoriji čovečanstva i simbol hrabrosti i nepokorenosti srpskog naroda, koji je uvek bio na pravoj strani istorije, rekao je predsednik RS Milorad Dodik na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Banjaluci, a govor je započeo minutom ćutanja za stradale u Srbiji u dva masovna ubistva.

ОДЛУЧАН МАРШ БЕСМРТНОГ ПУКА Додик: српски народ увек био на правој страни историје

Besmrtni puk Banjaluka foto SRNA

U Banjaluci je održan i marš "Besmrtnog puka". U maršu su učestvovali predsednik Milorad Dodik, predsednik NSRS Nenad Stevandić, ministri, ruski amabasador u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Grada, Trećeg pešadijskog RS puka OS BiH, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžinskog rata i NOB i brojni građani.

- Ovaj dan pripada svima koji su stradali u četiri godine rata koji je nametnuo fašizam. Borba je bila časna, mnogi su dali živote - rekao je Dodik.

Istakao je da je Narodnooslobodilačka vojska nesumnjivo bila antifašistička, ali i Srbi su imali i otadžbinski pokret.

- Narodnooslobodilačku borbu su u okviru partizanske i otadžbinske vojske dominantno sproveli Srbi, nisu nužno bili vezani za ideologiju, ali jesu za slobodu svog naroda. Istovremeno sa tom borbom krenula je 1928. godine i satanizacija srpskog naroda - rekao je Dodik.

Najveći otpor Srba i Rusa

AMBASADOR Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci poručio je da je ovo praznik koji ujedinjuje ruski i srpski narod, koji je najviše žrtve podneo u Drugom svetskom ratu, i dodao da su se ruski i srpski narodi nacionalno najviše oduprli fašizmu.

Poručio je da je Republika Srpska antifašistička država i da će to ostati po svom obeležju.

- Danas Srpska živi svoj puni demokratski i ustavni potencijal. BiH nije hijerarhijski posložena država. Nastoje da naprave unitarnu i centralizovanu zemlju, nastoje da nam otmu imovinu - rekao je Dodik.

Istakao je da mora da se afirmiše ideja o nacionalnoj državi Srba.

- Moramo se okupiti oko ideje Republike Srpske kao samostalne države, ako nastave da nam oduzimaju ustavnu poziciju - poručio je Dodik.

On je dodao da će Srpska nastaviti da se gradi.

- Danas je Srpska stabilna zajednica i živi više od tri decenije. Neka živi Srpska, Srbija, Rusija, srpski i ruski narod - poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere