NA VELIKO RAZOČARENJE OPOZICIJE U SRPSKOJ: Stigao odgovor iz Brisela - Nema odluke o članstvu u NATO-u

Novosti online

13. 04. 2023. u 19:21

IZJAVA predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srpska ostaje neutralna i da neće ući u NATO, niti da se to uopšte razmatra, naišla je na seriju napada opozicionih političara iz Republike Srpske, kao i medija iz FBiH koji su pokušali da demantuju Dodika.

НА ВЕЛИКО РАЗОЧАРЕЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ У СРПСКОЈ: Стигао одговор из Брисела - Нема одлуке о чланству у НАТО-у

Foto: V. Tripić

Da se radi isključivo o pokušajima diskreditovanja Dodika, potvrđeno je i iz Brisela, prenela je RTRS.

- Još uvek nema odluke o članstvu NATO-u i neće prejudicirati konačnu odluku o članstvu - poručeno je, navode, iz sedišta NATO. Dodaju da je sarajevski Dnevni avaz objavio tekst pod naslovom "NATO će još jače biti uz BiH", u kojem su tražili reakciju ovog pakta na najave Dodika da će tražiti prekid vojnih vežbi OS BiH i NATO-a.

Međutim, ističe RTRS, dobili su odgovor koji će mnogo razočarati opoziciju u Srpskoj koja politiku zasniva isključivo na napadima usmerenim ka Dodiku, uz mantru kako je on potpisao dokumente koji vode ka članstvu NATO-u.

Odgovor iz sedišta NATO-a u Briselu, navodi se, posebno je teško pao sarajevskim političarima koji već godinama priželjkuju članstvo u Alijansi.

Iz NATO-a su poručili da će nastaviti saradnju, ali da nema prejudiciranja konačne odluke o članstvu i time začepili usta svima koji su tvrdili da takva odluka postoji.

- NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i ujedinjene i multietničke strukture zemlje. Nastavićemo da podržavamo evroatlantske reformske napore BiH – za dobrobit svih njenih građana – u skladu s nacionalnim nivoom ambicija BiH i bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu - naveli su iz Brisela za Avaz.

Tačno je da su najavili snažniju podršku BiH, ali uz napomenu da će je pružiti "nakon bliskih konsultacija s državnim vlastima".

Iz NATO-a je, navodi se, jasno poručeno - "saradnja i podrška da, ali bez prejudiciranja odluke o članstvu i uz konsultacije sa predstavnicima vlasti u BiH".

BONUS VIDEO: I PORED SNIMKA IZNOSE NEISTINE: "Nova S" slagala o jučerašnjem incidentu u Žagubici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)