NISMO JEFTINA RADNA SNAGA: Poruka žena iz Srpske povodom 8. marta

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 03. 2023. u 06:15

MEĐUNARODNI dan žena, 8. mart, na hiljade radnica u Srpskoj provelo je radno.

НИСМО ЈЕФТИНА РАДНА СНАГА: Порука жена из Српске поводом 8. марта

Osmomartovski marš Banjaluka foto SM

Pogotovo one koje su zaposlene u cvećarama, parfimerijama i u raznim trgovinama. Za nagradu, što rade i prekovremeno, kako kažu, od gazda su dobile možda poklon zahvalnosti, a realnije je duplu smenu da odrade.

Povodom Međunarodnog dana žena, u Banjaluci je održan tradicionalni Osmomartovski marš uz slogan: "Nismo jeftina radna snaga!" Aktivistkinja iz Banjaluke Milica Pralica, koja već 12. put stoji iza organizacije marša kaže da s obzirom na to da živimo u društvu koje je diskriminušuće prema ženama, Dan žena je sveden isključivo na praznik cveća, sniženih cena šerpi i poklopaca.

- Dehumanizujući uslovi rada su u proteklom periodu doživeli svoju eskalaciju, kada su radnici i radnice štrajkovima pozvali poslodavce i sindikate da rade ono zbog čega postoje - da se izbore za sigurnija radna okruženja. Ženska radna prava se još uvek postavljaju u drugi plan, a o uslovima rada se tek ponekad progovori, pre svega, o diskriminaciji na radnom mestu, seksualnom uznemiravanju ili nasilju, nejednakim platama - ističe Pralica.

Statistika pokazuju da je u BiH samo 33,5 odsto žena ekonomski aktivno i formalno prijavljeno da radi.

- Najlošije plaćena radna mesta u BiH su čistačice, odnosno niskokvalifikovani poslovi sa 647 KM, krojačice 692 KM, spremačice 797 KM i radnice u tekstilnoj, kožnoj i odevnoj industriji po 756 KM - ističe Pralica.

SEKULIĆEV KONCERT U TREBINjU

KONCERTOM Dušana Sekulića, svetskog virtuoza na harmonici i njegovog benda, grad Trebinje čestitao je svim damama 8. mart, praznik žena. Sekulić je priredio koncert za pamaćenje, a njegov stil odlikuju izuzetna preciznost i inovativnost u izvođenju klasičnih kompozicija, kao i obrade svetskih muzičkih hitova.

Novinarka i aktivistkinja Milkica Milojević kaže da je 8. mart poprimio obeležje kupovnog praznika i ni po čemu se ne razlikuje od nekih komercijalnih praznika i godišnjica.

- Prerastao je u kičeraj i haos, a nema nikakve veze sa suštinom koji Međunarodni dan žena treba da predstavlja. Od simbola revolucije je postao simbol za konzumerizam. Nije život žene tri smene - rekla je Milojevićeva.

ČESTITKE

POVODOM 8. marta svim ženama u RS čestitke su uputili i političari.

- Možemo biti ponosni na činjenicu da u RS sve više žena obavlja značajne i odgovorne funkcije i aktivno doprinose društvenom razvoju - navodi se u čestitki predsednika RS Milorad Dodika.

Goran Savanović, predsednik Sindikata trgovine i uslužnih delatnosti RS, podseća da u trgovinama u Srpskoj radi oko 45.000 ljudi, što je oko petina ukupnog broja zaposlenih u RS i da u ovoj branši radi oko 70 odsto žena. Kada je u pitanju ravnopravnost na radnom mestu, žene su, kaže Savanović, "ravnopravne" kada u skladištima treba dizati teške pakete, jer poslodavce zanima jedino da posao bude obavljen.

- Istina, i kada su u pitanju zarade, bar u trgovinama, radnice i radnici su ravnopravni. Ipak, zaposlenim ženama u našem društvu i danas je mnogo teže nego muškarcima, uglavnom zbog predrasuda, po kojima se svi kućni poslovi još smatraju ženskim obavezama - kaže Savanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)