SPORNE DIPLOME POD LUPOM SIPA: Akcija "Klaster" u BiH, inspektori uhapsili 10 osoba, lisice i profesorima

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 02. 2023. u 14:11

SLUŽBENICI agencije SIPA, na području BiH, u okviru akcije "Klaster", uhapsili su 10 osoba zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa nezakonitostima na više privatnih visokoškolskih ustanova u BiH.

СПОРНЕ ДИПЛОМЕ ПОД ЛУПОМ СИПА: Акција Кластер у БиХ, инспектори ухапсили 10 особa, лисице и професорима

FOTO: D.Pozderović

Jelena Miovčić, portparol SIPA, kaže da će privedene osobe tokom dana biti sprovedene na kriminalističku obradu i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

- U pretresima je do sada otkriven i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000 KM, poslovna dokumentacija, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična dela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, te podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave - rekla je Miovčićeva.

Među uhapšenima su i pojedini profesori, kao i visoki zvaničnici privatnih visokoškolskih ustanova u BiH.

Istražitelji SIPA izuzeli su dokumentaciju sa četiri privatna fakulteta u Banjaluci, ali i u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Brčkom, Travniku i Mostaru.

Akcija "Klaster" sprovodi se pod nadzorom Tužilaštva BiH u kojem navode da je akcija usmerena na suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave