BiH NAJGORA U REGIONU: Rezultati globalnog istraživanja nevladinog sektora o korupciji u 2022.

S. M.

01. 02. 2023. u 11:27

U POGLEDU indeksa percepcije korupcije (CPI) i, prema rezultatima za 2022. godinu, BiH sa ocenom 34 na skali od 0 do 100 zauzima najniže mesto u regionu i treće najgore mesto u Evropi.

БиХ НАЈГОРА У РЕГИОНУ: Резултати глобалног истраживања невладиног сектора о корупцији у 2022.

Prestonica BiH, Foto S. M.

Samo su Rusija i Ukrajina, koje su u ratu, ostvarile gori rezultat, podaci su globalnog istraživanja indeksa percepcije korupcije za prošlu godinu koju su u BiH predstavili članovi Transparensi internešenela BiH (TIBiH)

- Dok zemlje regiona idu napred, BiH je od 2012. godine nazadovala čak osam indeksnih poena i zajedno sa Turskom u ovogodišnjem globalnom izveštaju TI izdvojena je kao primer najvećeg pada u odnosu na 2012. godinu u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije - istakao je predsedavajući UO TI BiH Srđan Blagovčanin.

Dalje kaže da BiH beleži najgori trend od svih država okruženja, gde je BiH za 10 godina sa 42 nazadovala na 34 boda, a što je posledica prisustva organizovanog kriminala, pogoršanja vladavine prava i zarobljenog pravosuđa.

Foto Nezavisne

U TI BiH smatraju da CPI pokazuje kako "u BiH ne postoji nikakva strategija, politika ili aktivnost državnih institucija na sprečavanju korupcije nego, naprotiv, državne institucije, potpuno zarobljene političkom kontrolom, vlastito delovanje gotovo u potpunosti fokusiraju na bavljenje korupcijom, koja je, nažalost, postala primarni razlog postojanja institucija".

Iz ove organizacije upozoravaju kako posebnu opasnost za državu predstavlja "potpuna simbioza organizovanog kriminala i državnih institucija, što vodi daljoj destabilizaciji zemlje i urušavanju sigurnosti."

Inače indeks - CPI analizira percepciju korupcije u javnom sektoru, te pozicionira 180 zemalja na temelju 13 nezavisnih studija i anketa stručnjaka i poslovnih ljudi, a taj indeks (CPI) koristi skalu od 0 do 100, gde 0 predstavlja najveći mogući stepen korupcije, dok 100 predstavlja potpuno odsustvo korupcije.

SKANDINAVIJA PREDNjAČI, DANSKA PRVA

PREMA CPI, najuspešnije zemlje su - Danska sa indeksom 90, i Finska i Novi Zeland sa indeksom 87, dok se na samom dnu nalaze - Južni Sudan i Sirija sa indeksom 13 i Somalija sa ocenom 12. Globalno posmatrano, region sa najvišim prosečnim indeksom je Zapadna Evropa, a najgori regioni su - Podsaharska Afrika, Istočna Evropa i Centralna Azija, gde se ubraja i BiH, sa prosečnim CPI od 35 indeksnih poena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024