U PET CENTARA NIŽE CENE OGREVA: Inicijativa Privredne komore Republike Srpske i Udruženja drvoprerađivača

S. M.

25. 10. 2022. u 08:20

CENA ogreva u Srpskoj polovinom godine bila je oko 100 maraka po paleti drva, a sad je dostigla čak 400!

У ПЕТ ЦЕНТАРА НИЖЕ ЦЕНЕ ОГРЕВА: Иницијатива Привредне коморе Републике Српске и Удружења дрвопрерађивача

Jedno od stovarišta, Foto Glas Srpske

Građana koji nisu obezbedili ogrev je mnogo, kažu drvoprerađivači, i dodaju da sada najbolje prolaze male privatne firme koje na tržište plasiraju ogrev po četiri puta većoj ceni nego pre pola godine.

Rešenje da se građanima obezbedi ogrev po nižoj ceni dolazi iz Privredne komore RS i Udruženja drvoprerađivača Srpske, koji su dogovorili da se formira pet regionalnih centara u kojima će se nalaziti stovarišta za ogrev. Cena palete ogrevnog drveta za lokalno stanovništvo u tim centrima biće 180 KM, plus PDV.

Predsednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrednosti RS, Đorđe Brkić kaže da u Srpskoj posluje na desetine malih firmi koje se bave proizvodnjom cepanog drveta, i da je nemoguće ispratiti sve nepravilnosti na tržištu.

- Kako bi stali u kraj divljanju cena, firme koje su članovi našeg Udruženja, a njih 147 podržale su inicijativu da se naprave stovarišta u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i Istočnom Sarajevu. Cena palete cepanog drveta koštaće 180 KM plus PDV, odnosno 210 maraka s tim da građani neće moći kupiti više od sedam do osam paleta koliko je potrebno jednom domaćinstvu. Ograničenje uvodimo kako ne bi bilo preprodaje - rekao je Brkić i dodao da će skladišta biti formirana u narednih nekoliko dana i dodaje da će banjalučko biti smešteno u Ramićima.

On kaže da će na osnovu ugovora koje imaju sa "Šumama Srpske" o isporuci sirovine odrediti količine koje će firme morati isporučiti skladištu.

- Oni koji ne budu poštovali dogovor biće isključeni iz udruženja, a nastojaćemo i da im se obustavi isporuka sirovine. To je neophodno da bismo uredili tržište na kojem vlada velika zavrzlama. Kad budemo imali svoja skladišta, neko može u oglasima da prodaje paletu i po 1.000 KM, to neće biti naša stvar - navodi Brkić.

OVE SEZONE PELET PAPREN

GRAĐANI Srpske koji se greju na pelet ove godinu plaćaju rekordne iznose za tonu tog ogreva koji se kreće od 600 do 700 maraka. Iako je u institucijama BiH letos dogovoreno da cena peleta bude 480 maraka plus PDV, to se ne poštuje na tržištu jer kako kažu proizvođači peleta troškovi proizvodnje su porasli a na to sve imaju i manjak sirovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!