MALO OČEVA NA "PORODILJSKOM": Tradicionalna shvatanja i dalje uveliko diktiraju način života u Republici Srpskoj

D. KALINIĆ

24. 10. 2022. u 06:55

PRAVO na porodiljsko odsustvo u Srpskoj očevi gotovo da ne koriste. Tradicionalna shvatanja, nedovoljna informisanost ili nešto treće? Bilo kako bilo, statistika svedoči da kod nas u najvećoj meri majke i dalje prednjače.

МАЛО ОЧЕВА НА ПОРОДИЉСКОМ: Традиционална схватања и даље увелико диктирају начин живота у Републици Српској

Foto Shutterstock

Pravo na korišćenje porodiljskog odsustva je propisano Zakonom o radu RS, ne postoje razlike u uslovima korišćenja, nezavisno od toga da li se radi o ocu ili majci. Trajanje je isto, otvara se na isti način, po preporuci lekara.

Kako su nam rekli u Javnom fondu za dečju zaštitu RS u 2018. godini od 4.255 korisnika bilo je 37 muškaraca, u 2019. od 3.977 - 58 očeva, 2020. od 4.394 ukupnih bilo je 63, a u 2021. od 4.111 njih samo 29 očeva je iskoristilo to pravo.

- Treba istaći da postoje očevi koji koriste porodiljsko kod onih poslodavaca koji nisu podneli zahtev ili nisu ostvarili pravo za refundaciju od Fonda za dečiju zaštitu RS - rekao je Nedeljko Jović, direktor ove institucije, i dodao da su se do sada očevi iz Banjaluke najviše odlučivali na ovaj korak.

Razlike koje se tiču ostvarivanja ovog prava odnose se na ugovor pod kojim je korisnik, u ovom slučaju otac, zaposlen.

- Ugovor na neodređeno podrazumeva da otac ili majka koriste porodiljsko u trajanju od godinu dana, odnosno 18 meseci ukoliko se radi o trećem detetu, blizancima i svakom narednom detetu. Ukoliko je reč o ugovoru na određeno vreme, momentom prestanka njegovog važenja, prestaje i porodiljsko - ističe Jović.

Nedeljko Jović, Foto Socijalisti BN

Banjalučanka Teodora L., majka jednogodišnjaka koja se nedavno vratila poslovnim obavezama, rekla nam je da je sa suprugom razmatrala ideju da on bude taj koji će koristiti pravo na porodiljsko.

- Kako je trudnoća odmicala, ipak smo odlučili da će biti lakše ako ja budem kod kuće sa bebom. Njegova podrška i pomoć nisu umanjene zbog posla. Taj prvi period povezivanja je nenadoknadiv - rekla je Teodora.

Prema mišljenju prof. dr Peje Đurašinovića, sociologa, u velikom broju slučajeva visina primanja utiče na odluku o tome koji će roditelj koristiti porodiljsko odsustvo.

- Postoje istraživanja koja svedoče da su muškarci sve više posvećeni deci i bivaju uključeni u porodični život, više nego ranije. Međutim, kod nas se mnogo drži do tradicije. I dalje se smatra da će žene poslove u vezi sa negom dece najbolje obaviti - ističe prof. dr Đurašinović.

Kako nam je rekao, očevo korišćenje porodiljskog odsustva će u nekom narednom periodu doživeti ekspanziju i kod nas.

SPECIFIČNE SITUACIJE

KAKO su nam rekli iz Javnog fonda za dečju zaštitu, zakonom su definisani i neki specifični slučajevi korišćenja porodiljskog odsustva.

- Specifična je situacija ukoliko otac izvodi svoje pravo iz prava majke. Tad majka započinje porodiljsko i mora da ga koristi minimalno 60 dana i tada ga može prekinuti, da bi isti nastavio otac. Postoje i slučajevi u zakonu gde majka, ako nije zaposlena ili iz nekih drugih razloga ne ide na porodiljsko, otac započinje da koristi to pravo - kaže Nedeljko Jović.

BONUS VIDEO

TURSKA GLAVA NA VRHU BREGA: U Vršačkim planinama otkriveno dvadesetak likova ljudi i životinja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)