"REPRIZA" BROJANJA LISTIĆA BEZ TV PRENOSA: CIK nam nije obezbedio uslove, tražili su da snimamo samo jednom kamerom - iz RTRS

S. Mišljenović

14. 10. 2022. u 06:55

U GLAVNOM centru za brojanje glasova Centralne izborne komisije BiH, u sarajevskoj dvorani "Zetra", juče je započelo novo prebrojavanje glasova za funkciju predsednika Republike Srpske, a što je rezultat pritisaka opozicionog bloka RS na komisiju, koji tvrde da je na terenu bilo dosta malverzacija.

РЕПРИЗА БРОЈАЊА ЛИСТИЋА БЕЗ ТВ ПРЕНОСА: ЦИК нам није обезбедио услове, тражили су да снимамо само једном камером - из РТРС

Foto Nezavisne novine

Iako je CIK saopštio da tri javna emitera u BiH - RTRS, BHTV i FTV, mogu da prenose uživo ceo proces, nijedna televizija se nije odlučila na ovaj potez. Iz RTRS su saopštili da ne mogu da rade prenos, jer im CIK BiH nije obezbedio adekvatne uslove.

- Naknadno nam je saopšteno da je TV prenos moguć, ali samo sa jednom kamerom koja treba da bude pozicionirana iza posmatrača i da snima total, odnosno najmanje četiri stola na kojima će se prebrojavati listići. Tražili smo postavljanje više kamera na adekvatnoj udaljenosti, ozvučenje stolova, mogućnost zumiranja listića i zapisnika, kako bi se, u skladu sa standardima televizijskih prenosa, dobila sveobuhvatna slika procesa, ali tim zahtevima nije udovoljeno - saopštio je Uređivački kolegijum RTRS, uz napomenu da im nije omogućeno čak ni da blagovremeno posete prostoriju u kojoj će biti brojanje listića.

Počasni predsednik opozicionog PDP Mladen Ivanić, kaže da je odluka CIK da se ponovo broje glasovi za predsednika RS dobrodošla, logična i normalna. On dodaje da za njega to nije spektakularni događaj, a da je krajnji cilj da se utvrdi volja naroda i da se proveri koliko je proces glasanja bio legitiman.

Foto CIK BiH

DODIK: UMEŠALE SE AMBASADE

SRSPSKI član Predsedništva BiH i kandidat SNSD za predsednika RS Milorad Dodik izjavio je juče da je ponovno brojanje glasova pokušaj destabilizacije Srpske, kao i da su strane ambasade umešane u izborni proces u BiH.

- Šta ima komisija u Sarajevu sa izborom za Narodnu skupštinu Srpske, za predsednika Srpske? To je stvar Republike Srpske i to ćemo vraćati u narednom periodu. Sad nam je mnogo toga jasnije u delovanju opozicije i CIK. Jelena Trivić je na fonu nemačke politike, a ne politike RS.

Za predsednika CIK Suada Arnautovića je rekao da je čovek koji je negativno raspoložen prema srpskom narodu, juri osvetu, a ne pravdu i pravičnost.

BONUS VIDEO - ORILO SE U BANjALUCI: "Pukni zoro" odjekivalo do Manjače

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)