USTAŠKI NOŽ IH JE UČINIO BESMRTNIM: Svecima proglašeno 1.600 mučenika stradalih u Livnu (FOTO)

R. ŠEGRT

28. 07. 2022. u 10:20

EPARHIJA bihaćko-petrovačka i Srpska pravoslavna crkvena opština u Livnu, pozvale su Livnjake i sve pravoslavne hrišćane iz Livanjskog polja i okruženja da u subotu, 30. jula, na Ognjenu Mariju, dođu u Crkvu Presvete Bogorodice u Livnu.

УСТАШКИ НОЖ ИХ ЈЕ УЧИНИО БЕСМРТНИМ: Свецима проглашено 1.600 мученика страдалих у Ливну (ФОТО)

Foto: SPCO Livno/ Eparhija bihaćko-petrovačka

Tamo će moći da se pomole i poklone svetim novomučenicima livanjskim povodom obnarodovanja njihove kanonizacije za svece. Sveštenomučenike Kostu Stanišića, Ristu Ćatića i Iliju Budimira i 1.600 novomučenika postradalih u Livnu 1941. godine, SPC je u maju ove godine pribrojala saboru svetih i ubuduće će se proslavljati 30. jula, na dan Ognjene Marije.

Ove godine obeležava se 81 godina od velikog stradanja koje su doživeli livanjski Srbi tokom 1941. godine, te 31 godina kako su mošti livanjskih novomučenika izvađene iz jama širom Livanjskog polja. Do sada je na ovaj dan u Spomen-kosturnici u Livnu, gde se nalaze kosti nastradalih, služen pomen, a prvi put ove godine, u 9 sati, biće održana svečana liturgija, koju će služiti vladika bihaćko-petrovački Sergije.

- Ove godine one koje smo do juče oplakivali, plačući nad njihovom sudbom, danas su novomučenici livanjski, iz čijeg je smrtnog korena izniklo drvo vaskrsenja, da pod njim pronađemo sopstveni mir, oprost i pokajanje. Livanjsko polje više nije nepregledna grobnica, već riznica svetih moštiju, gde ćemo od 30. jula, na praznik Ognjene Marije, do kraja sveta i vremena molitveno proslavljati one koje je Gospod proslavio mučeničkim vencem. Na dan Svete Marine sabraćemo se u Livnu, da obnarodujemo radosnu vest nebu i zemlji, da svečano proglasimo za novomučenike naše dedove i pradedove, hrabre sveštenike i sve one koje je oštrica ustaškog noža učinila svetim i besmrtnim - pozvao je vladika bihaćko-petrovački Sergije.

Foto: SPCO Livno

Spomen kosturnica

 

Od Beograda do Floride

Osim ovog glavnog liturgijskog okupljanja u Livnu, sveta liturgija biće organizovana i u hramu Svetog Marka u Beogradu. Kao i prethodnih godina, pravoslavni Srbi Livanjskog polja okupljaće se oko Ognjene Marije i u Čelebiću, Čaprazlijama, Gubinu, ali i na dalekoj Floridi.

- Tamo još žive rasejani livanjski Srbi i njihovi potomci - saopštilo je Udruženje "Ognjena Marija livanjska".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna