VOZAČKI SKUPLJI I 20 ODSTO! U većini auto-škola širom Republike Srpske iz meseca u mesec osetno manje kandidata

N. LAZUKIĆ

21. 07. 2022. u 10:22

CENE usluga u auto-školama širom Republike Srpske beleže rast i variraju od mesta do mesta.

ВОЗАЧКИ СКУПЉИ И 20 ОДСТО! У већини ауто-школа широм Републике Српске из месеца у месец осетно мање кандидата

Foto AŠ Volan

Zbog poskupljenja goriva od 20 odsto, automatski su mnoge usluge koje su vezane za automobile skočile. Mnoge auto-škole su bile prinuđene da podiglu cene časova. I dok pojedini vlasnici auto-škola iz većih gradova tvrde da nisu menjali cenovnike, u manjim mestima su bili prinuđeni da ih podignu usled aktuelih poskupljenja i manjka kandidata.

Zdravko Ivić, predsednik Udruženja auto-škola Banjaluke kaže da je zavladalo bezakonje među cenama.

- Gorivo je poskupelo za 20 odsto, pa je samim tim i cena obuke u proseku, otišla za petinu.To je još jedan razlog za neujednačenost cena na tržištu. Ranijih godina je teorija po času bila pet KM, a sada je 20 KM. Mislim da još uvek nismo postigli ujednačavanje cena, a davne 2007. godine to smo imali. Takođe, trenutno auto-školu pohađa veći procenat ženskih osoba, jer muškarci mahom odlaze u inostranstvo da se zaposle kao vozači. A činjenica je da je manje omladine, pa sve to skupa dovodi do manjeg broja kandidata - rekao je Ivić.

Iz jedne auto-škole u Banjaluci tvrde da nisu podizali cene obuka i da su ostavili prošlogodišnje i tvrde da je interesovanje kandidata u odnosu na ranije godine isto.

- Pokušavamo da se uklopimo u trenutnu situaciju skoka cena, ne znam do kada ćemo, ali nekako uspevamo. Na primer, B kategorija kod nas je 620 KM, a sa svim ostalim troškovima koje kandidat plaća (lekarsko, teoretska, prva pomoć, polaganje testova, polaganje vožnje) izađe oko 900 KM - kaže Milenko Stanetić, iz jedne od banjalučkih auto-škola.

Jedna od auto-škola u RS, Foto AŠ Ivić

Kada su u pitanju manji gradovi poput Modriče, jedan od vlasnika auto-škole priznaje da imaju manje kandidata nego prošle godine, jer mnogi mladi odlaze u inostranstvo ili u druge gradove, stoga su oni bili prinuđeni da povećaju cene obuka.

- U zavisnosti od kategorije mi smo podigli cene za 100 KM. Generalno gledano, veći nam je problem manjak mladih nego cene - priznaje instruktor vožnje iz Modriče.

U Bijeljini cene obuka kod pojedinih auto-škola ostale iste, ali priznaju da razmišljaju kako će se stvari globalno odvijati. Oni nude mogućnost plaćanja na rate, kao i mnoge druge auto-škole jer su svesni situacije na tržištu.

- Iako nismo poskupljivali kategorije od nove godine, oseti se pad kandidata. Cene su se izjednačile sa svim ostalim ispitnim taksama, pa je B obuka došla ukupno do 1.000 KM, kao i svi ostali troškovi vozačkog ispita. Nadamo se da će doći do racionalizacije cena - kaže Miljan Trifković.

AKTIVNO 237 AUTO-ŠKOLA

PREMA podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske prošle godine je 237 auto-škola obavljalo delatnost osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila.

U 2021. godini je 21.845 kandidata izašlo na vozački ispit, a 16.485 kandidata je položilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TAJANSTVENA ESKADRILA X-500 U RATU ISCRPLJIVANJA: Kako je sovjetski MIG-25 vladao nebom iznad Izraela