OBARAJU REKORDE U TURIZMU: Jedna od kapitalnih grana privrede RS ove godine ima odlične rezultate

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 07. 2022. u 07:26

TURISTIČKI pokazatelji za prvi deo godine govore da se turizam u Srpskoj oporavlja nakon pandemije, te je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih pet meseci ove godine ostvareno ukupno 152.048 dolazaka turista i 377.598 noćenja.

ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ  У ТУРИЗМУ: Једна од капиталних грана привреде РС ове године има одличне резултате

Foto: Rafting klub Kanjon

Prema trenutnim pokazateljima letnje sezone, ova godina u Srpskoj biće uspešnija od 2019, koja je bila rekordna kada su u pitanju posete turista kaže, za "Novosti", Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije RS.

- Od ukupnog broja turista 77.347 su bili domaći, dok su 74.701 strani gosti. Najveći broj turista dolazio je iz zemalja regiona - Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore - navodi Lončarević.

Kad je turistička ponuda u pitanju, cilj je stvaranje novih sadržaja koji će doprineti većoj poseti turista.

- Pored velikog broja manifestacija koje se održavaju širom RS, poput MotoFesta u Banjaluci, Svetskog prvenstva u raftingu, motorijde u Trebinju, sajmova turizma u Banjaluci, Prnjavoru i Bijeljini, OK festa, Srpska može biti konkurenta na turističkom tržištu i kada je taj deo ponude u pitanju, jer se radi o višednevnim događajima koji okupljaju veliki broj posetilaca, što povećava promet i prihode od vanpansionske potrošnje - kaže Lončarević.

FOKUS NA BORAVAK U PRIRODI

MINISTARKA Suzana Gašić kaže da će u narednom periodu poseban akcenat biti stavljen na razvoj ruralnog turizma, kao i turizam vezan za prirodu i boravak u prirodi, projekte razvoja planinskog i banjskog turizma. A sve ove aktivnosti će, dodaje, uz povećanje turističkog prometa, dovesti i do povećanja nivoa zaposlenosti u Srpskoj.

Kad se govori o novitetima u ponudi, spominje dva adrenalinska parka, jedan u Trebinju, drugi u Doboju, unapređen avantura park u NP Kozara, zatim plovidbu Savom u Gradišci, kajak na reci Bioštici, i unapređenu ponudu na Jahorini, koja i pored toga što se radi o zimskoj destinaciji, nudi neverovatne mogućnosti za adrenalinski doživljaj ove planine.

- Ovaj period godine stavlja u fokus i ostale sadržaje koji nas vežu za prirodu, a to su dodatni sadržaji na Romaniji, poput staze Sokolov put na Crvenim stenama, i rafting i kajak na rekama Vrbas i Tara, vožnja barkama Trebišnjicom, te brodom rekom Drinom u Višegradu - istakao je Lončarević.

Foto: Bojan D. Tošić

Staza Sokolov put na Romaniji

Jedan od impulsa za jačanje turizma biće i nova podela turističkih vaučera. Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma, kaže da veruje da će veliki broj sugrađana iskoristiti mogućnosti ovog projekta i od 1. jula do 30. oktobra posetiti neke od domaćih destinacija.

- Trenutno u projektu učestvuju 34 ugostiteljska objekta i devet turističkih agencija, a u prvih sedam dana realizacije projekta odobreno je oko 500 turističkih vaučera. Napominjemo da je Javni poziv uostiteljima i turističkim agencijama za učešće u dodeli vaučera do 15. oktobra 2022, i da će spisak tih objekata i agencija biti ažuriran na dnevnom nivou - ističe ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)