AMERIKA I EU NE MARE ZA HAOS KOJI SU IZAZVALE Proroković: Očajno stanje u Evropi i na Balkanu će pretvoriti u još gore

Srna

30. 06. 2022. u 22:05

ANALITIČAR Dušan Proroković izjavio je u Beogradu na tribini "Srbija i Srpska u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini" da SAD i EU, ne mareći za haos koji su izazvale, guraju koncept promene Dejtona i izbornog zakonodavstva, zahtevajući i unutrašnje reforme, uz promenu spoljne politike, što bi se najpre manifestovalo uvođenjem sankcija Rusiji.

АМЕРИКА И ЕУ НЕ МАРЕ ЗА ХАОС КОЈИ СУ ИЗАЗВАЛЕ Пророковић: Очајно стање у Европи и на Балкану ће претворити у још горе

Foto: Depositphotos/Ilustracija

- To je još jedan od pokazatelja da Zapad od drveća ne vidi šumu. Za njih bi Bin Laden danas bio glavni savetnik samo kada bi se javno deklarisao protiv Rusije. Brisel razmišlja kratkoročno i oslanja se isključivo na medije bez kredibiliteta i reputacije koji šire nerealnu sliku o ratu u Ukrajini i o posledicama krize koja traje, istakao je Proroković, koji je naučni saradnik Instituta za međunarodnu privredu i politiku.

Prema njegovoj oceni, najveći izazov za BiH je to što nezavidna ekonomska perspektiva, uz socijalna komešanja, predstavljaju opasnu smesu za izazivanje novih i oživljavanje ili podgrevanje starih radikalizama i ekstremizama.

- Podrška današnjim marginalnim grupama očekivano će rasti, što će oblikovati buduće političke procese i mogućnost da oni sa političke margine uskoče u glavni tok. Međutim, EU, koja je merama prema Rusiji sebi pucala u nogu, nastaviće da se kreće po inerciji, bez obzira na sve greške, rekao je Proroković.

On kaže da je pitanje čime EU još može da preti na Balkanu, pa i u BiH, gdje se pokazala impotentnost evrounijatske politike, naročito u ostvarivanju proklamovanih ciljeva.

- To donosi i duboku frustraciju, kao u slučaju usvajanja antiruskih mera kojima je EU sebi pucala u nogu. Ali, EU će nastaviti u smeru kojim ide i verovatno današnje očajno stanje u Evropi, a time i na Balkanu i u BiH, pretvoriti u još gore, istakao je Proroković.

On je upozorio da BiH, zbog posledica ukrajinske krize, preti ekonomski kolaps uz legitimizaciju ciljeva ekstremističkih i radikalnih grupa koje bi usled katastrofalne ekonomske situacije sa političke margine mogle da preplivaju u glavni tok, nudeći narodu najjednostavnije odgovore na najsloženija pitanja.

Proroković je ocenio da je Zapad svojim delovanjem već proširio ukrajinsku krizu na BiH, jer je, zahvaljujući antiruskoj histeriji i suludim merama koje su dovele u pitanje energetsku bezbednost Evrope, učinio da ekonomske posledice budu vidljive i da se čini da će biti još teže.

- Životni standard stanovnika BiH će se rapidno smanjivati i pašće vrednost domaće valute, a dodatno će se uvećati troškovi distribucije i proizvodnje. Osim toga, pitanje je da li će biti izduvnog ventila u vidu masovnih migracija u zemlje zapadne Evrope, koji je funkcionisao dve decenije, pošto su prognoze takve da prilike u EU neće biti ništa bolje nego na Balkanu, rekao je Proroković.

Novinar i publicista Đuro Bilbija je na tribini o položaju Srpske i Srbije istakao da EU i NATO prisiljavanjem Srbije i BiH da uvedu sankcije Rusiji pokušavaju da ih uvere da "biti na evropskom putu znači pristati na ulogu šrafa unutar te funkcije".

Prema njegovim rečima, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pokazao je da je izabrao formulu "i Evropa i Rusija" sa pripadanjem civilizacijskom krugu u kojem su i Rusi.

- Dodik je time pokazao da je spreman da na tom putu izdrži. Taj izbor je potvrdio i prihvatanjem ponude predsednika Rusije za novi susret u septembru. Pretpostavljam da će od septembra izdržavanje postati lakše, makar za jednu geopolitičku tonu i da će sam smisao izdržavanja biti vidljiviji. Ruska pobeda dotad će biti nesporna i neopoziva, a nova svetska konfiguracija neminovna, naveo je Bilbija.

On kaže da za Srbe ni u novim okolnostima neće biti "zlatne ribice", ali će dobiti šansu, drugačiju od propuštenih 1918. godine i tokom Drugog svetskog rata.

- Postojaće realna šansa koju ne smemo propustiti nepromišljenim prelaskom na stranu onih koji već gube i gubiće postepeno svih narednih meseci i godina, rekao je Bilbija. 

BONUS VIDEO: OTKRIVENA BISTA PETRA VELIKOG ISPRED KARLOVAČKE BOGOSLOVIJE: Svečanost u Sremskim Karlovcima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)