BITKA KOJA JE SRPSKOJ UTRLA PUT: U Dugoj NJivi kod Modriče obeleženo 30 godina od proboja "Koridora života" 1992. godine

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 06. 2022. u 06:05

U DUGOJ Njivi kod Modriče juče je svečano uz prisustvo predstavnika institucija RS kao i organizacija proteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata, obeležno tri decenije od proboja Koridora 1992. godine i uspostavljanje veze između Republike Srpske i Srbije.

БИТКА КОЈА ЈЕ СРПСКОЈ УТРЛА ПУТ: У Дугој Њиви код Модриче обележено 30 година од пробоја Коридора живота 1992. године

Foto Srna

Bitka za Koridor je najsvetlija bitka Vojske RS i srpskog naroda kojom je utaban put opstanku srpskog naroda i Republike Srpske.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je obraćajući se okupljenima u Dugoj Njivi da je herojska Vojska Republike Srpske pre 30 godina probila "Koridor života" i spojila Srpsku sa Srbijom, što je bio ključni trenutak u njenom nastanku, razvoju i postojanju.

- Da nije bilo ove operacije, pitanje je da li bilo Republike Srpske. Neprijatelji, muslimani i Hrvati pomognuti međunarodnim faktorom hteli su da nas zatvore kako bismo se predali ili asimilirali, ali u tome nisu uspeli i zato neka živi Republika Srpska - rekao je Dodik na obeležavanju 30 godina od operacije "Koridor".

On je naglasio da su Srbi u operaciji "Koridor" imali velike generale Momira Talića i Novicu Simića, ali i svoju vojsku i policiju.

- Republika Srpska je formirana 9. januara, što je bilo od presudnog značaja. Srpska je jedini uslov našeg opstanka i dok se ona vidi, ovde će živeti Srbi - dodao je Dodik.

Predsednik RS Željka Cvijanović izjavila je da je proboj koridora simbol herojske borbe srpskog naroda za slobodu i opstanak na ovim prostorima i bitka kojom je udahnut život RS.

- Ona je večni podsetnik na podvige koje smo u stanju postići onda kada smo složni, jedinstveni, okupljeni oko nacionalnih interesa i naše Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Počast poginulim junacima, Foto RTRS

Ona je poručila da je zbog toga zajednička dužnost institucija i svih pojedinačno da odlučno brane ono za šta su se izborili najbolji u srpskom narodu.

Operaciju "Koridor", čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. krajiškog korpusa general Momir Talić. Odluka o proboju Koridora doneta je 18. juna 1992. godine da bi se deblokirao zapadni deo Republike Srpske, koji je bio odsečen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika. Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. Akcija je počela nakon što su snage HVO, zauzimanjem Modriče, presekle kopneni put između zapadnog dela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim delom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske RS, 15 pripadnika MUP Srpske i 17 pripadnika MUP RS Krajine.

LITURGIJA I VENCI

U MANASTIRU Svetog velikomučenika kneza Lazara u Dugoj Njivi kod Modriče služena je sveta liturgija povodom obeležavanja 30 godina od operacije "Koridor". Liturgiju je služio arhijerejski namesnik dobojski Mirko Nikolić sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve sa područja Modriče i Doboja, a prisustvovao veliki broj vernika. Nakon liturgije služen je parastos i položeni su venci i cveće na spomenik poginulim borcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri