SARAJEVO VEĆ OBJAVILO RAT RUSIJI Galijašević: BiH izvozi municiju i oružje i šalje plaćenike u Ukrajinu

Srna

09. 06. 2022. u 17:57

EKSPERT za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je za Srnu da BiH izvozi oružje u Ukrajinu iako ne postoji nijedan razlog niti zakonski osnov da to radi.

САРАЈЕВО ВЕЋ ОБЈАВИЛО РАТ РУСИЈИ Галијашевић: БиХ извози муницију и оружје и шаље плаћенике у Украјину

Dževad Galijašević, Foto RTRS

Galijašević je istakao da BiH šalje i ljude koji u većini slučajeva naoružani odlaze iz BiH na ukrajinsko ratište, o čemu se ne izjašnjava nijedna bezbednosna struktura.

On je podsetio na objavljene informacije pre nešto više od mesec o odlasku oko 167 državljana BiH na ratišta u Ukrajinu, dodajući da je taj podatak sada uvećan za više od 100 boraca.

Galijašević je dodao da je sigurno da BiH ima iskustvo i znanje u trgovini oružjem i vojne opreme i naoružavanju paramilitarnih formacija, jedinica, terorističkih grupa i organizacija, a način ilegalnog prebacivanja preko granica je u BiH od ranije poznat.

On ukazao da, kada je reč o spoljnoj trgovini i uopšte o međunarodnoj trgovini oružjem, BiH kao i druge zemlje, ima nekoliko nivoa nadzora, a nijedan ne funkcioniše.

- Ti nivoi nadzora podrazumevaju mišljenje Ministarstva odbrane i dokumentaciju koju priprema Ministarstvo spoljne trgovine, stavove obavještajno-bezbednosnih struktura o takozvanoj krajnjoj destinaciji, ocenu Ministarstva inostranih poslova o tome da li se u području u koje se šalje naoružanje i vojna oprema vodi rat i da li bi to moglo da bude iskorišteno za destabilizaciju, međuetničke i neke druge sukobe, izjavio je Galijašević.

Galijašević je istakao da BiH učestvuje u ilegalnom naoružavanju Ukrajine, koje je i protivzakonito i sa stanovišta lokalnog zakonodavstva, a posebeno sa stanovišta međunarodnog prava.

Foto: Printskrin/JUtjubNoviStandard

- Dakle, ne može se slati oružje u područja koja su zahvaćena ratom, ali pošto to radi čitav zapadni svet i krši otvoreno i javno, onda i BiH kao jedan protektorat, kao vojna i teroristička baza NATO pakta na Balkanu šalje i učestvuje u svemu tome, istakao je Galijašević.

Galijašević je dodao da nije samo reč o nekoliko hiljada tona zaostalog oružja iz proteklog rata koje je neobezbeđeno, vrlo loše čuvano u magacinama u kojima praktično obezbeđenje radi do 15.00 časova, a posle toga su ti objekti neobezbeđeni.

On je istakao da se najveći magacini nalaze od Sarajeva do Konjica, a iz njih je zaostalo oružje iz proteklog rata već na putu prema ili je stiglo u Ukrajinu.

- Namenska industrija koja proizvodi praktično projektile najvećih profila za haubice, koja je isključivo pod kontrolom bošnjačke vlasti u Sarajevu, nije pod kontrolom zajedničkih institucija, nego Ministarstva industrije i energetike u Vladi Federacije BiH, naveo je Galijašević.

Prema njegovim rečima, ne postoji kontrola bezbednosnih struktura niti Ministarstva odbrane nad ovom delatnošću koja je isključivo vojno-tehničke prirode, odnosno nad proizvodnjom naoružanja i vojne opreme i u tom smislu slanje naoružanja konstantno ide pod zaštitom NATO pakta.

- BiH je kroz sarajevsku politiku, zatim pojedine međunarodne institucije, komandu NATO pakta, "visokog predstavnika" proglasila Rusiju za neprijatelja i ušla u rat sa tom zemljom, šaljući oružje u ratu protivničkoj strani. To je rizičan potez i on će koštati sigurno BiH i Bošnjake, koji se neće pitati kako će se Rusija dogovoriti sa Amerikom niti EU, a pogotovo se neće pitati sarajevske vlasti, istakao je Galijašević.

On je upozorio da će taj dogovor biti vrlo nepovoljan po budućnost BiH, a o tome u Sarajevu ne misle dok šalju oružje.

- Zloćudna politika SDA ne može da bude drugačija, to je stranka prosto takvih principa. Iza nje stoji "Muslimansko bratstvo" koje je Alija Izetbegović kroz Mlade muslimane doveo. Bošnjaci nisu neki muslimani, njima je ćaba negdje u Londonu, ponekad i u Briselu, a nekada u Vašingtonu. Dakle, od njih je upravo sve ovo i očekivano", zaključio je Galijašević. 

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA U POPASNAJI: Ruševine, olupine, pustoš

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!