SVEDOK STRADANJA I STVARANJA RS: U Modriči svečano obeleženo tri decenije od početka rada Srpskog radija (SRM)

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 06. 2022. u 07:23

U ORGANIZACIJI Srpskog kulturnog centra, obeleženo je 30 godina od osnivanja i početka rada Srpskog radija Modriča (SRM).

СВЕДОК СТРАДАЊА И СTВАРАЊА РС: У Moдричи свечано oбeлeжeнo три дeцeниje oд пoчeткa рaдa Српског рaдиja (СРМ)

Foto S. M.

Ratni radio bio je svedok vremena stvaranja Republike Srpske, ali i teškoća koje su pratile srpski narod. Taj radio je nastao u vreme razdvojenosti istočnog i zapadnog dela Srpske.

"Pomaže Bog srpski narode, ovde srpski Radio Modriča, emitujemo eksperimentalni program", bila je prva rečenica koju je na frekvenciji SRM izgovorio prvi ratni urednik Vid Blagojević iz improvizovanog studija na Dugoj njivi. Bilo je to pre 30 godina 28. maja u 17 časova. Od tada, pa narednih tri i po godine rata, taj radio je ispisivao novu stranicu istorije u borbi srpskog naroda za oslobođenje Modriče i stvaranje Srpske.

- Nastali smo na Dugoj njivi, u šumi, na najvišoj koti planine Trebave. Modriča je tada bila pod okupacijom muslimansko hrvatskih snaga i veliki broj sugrađana nije verovao da će se ikada vratiti u svoj grad, samo je SRM verovao u to, širili smo optimizam i nikada nismo objavili informaciju da je Modriča pala u ruke neprijatelja - rekao je Vid Blagojević.

Kao dopisnik RTV Beograd, Blagojević se obratio Milanu Topaloviću, tadašnjem tehničkom direkoru RTS za pomoć i on mu je dao predajnik od 110 vati i antenu.

ENTUZIJASTI I PATRIOTE

ENTUZIJASTIMA i patriotama koji su pokrenuli ratni radio, Vidu Blagojeviću, Draganu Simiću, Savi Gajiću i Saši Saviću, tokom ratnih godina, pridružili su se mladi novinari, tonci i tehničko osoblje, a pokrenut je i rad štamparije koja je izdala devet brojeva "Modričkih informativnih novina" 1992. Zbog toga je Vid Blagojević predložen za Vidovansku nagradu povodom Dana opštine Modriča.

- Tako smo počeli i postali radio kojem su borci u rovovima verovali, koji su se raznim vezama javljali uživo u program govoreći da su živi i zdravi što je imalo veliki značaj za rodbinu i narod - priča Blagojević.

Dragan Pajić, današnji direktor Radija RS bio je kao mladi vojnik na ratištu u okolini Modriče i stalno slušao radio.

- Značaj radija kao medija tada je bio odlučujući, veoma je značajan u kriznim situacijama, a SRM je opravdao svoje postojanje - zaključio je Pajić.

Srpski radio Modriča bio je medij kojem se tada verovalo.

Foto: Srpski radio Modriča

- Donosio je brze, proverene i tačne informacije sa ratišta, prvi je izveštavao o toku operacije "Koridor". U tom periodu, u Modriči je formirali smo i Pres centar "Koridor" - rekao je pukovnik VRS u penziji Ostoja Barašin.

To je, dodaje, bio svetionik za nas iz drugih sredina. Vid Blagojević je prvi prošao kroz Koridor i javio vest na Radiju i TV Beograd da je Koridor života probijen.

- Ponosan sam što sam bio deo te ekipe - naglasio je Barašin.

Ratni radio Modriča bio je jedina institucija koja nije nikada prekidala rad tokom rata. Vojni analitičari ocenjuju da je taj radio imao značaj u ratu kao jedna brigada VRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna