ODBRANILI SVOJ NAROD: U Bileći svečano obeleženo 30 godina Hercegovačkog korpusa

D. CURAĆ

21. 05. 2022. u 07:13

POLAGANjEM cveća na spomenik palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, služenjem parastosa i Svečanom akademijom u Bileći je obeleženo 30 godina od osnivanje Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

ОДБРАНИЛИ СВОЈ НАРОД: У Билећи свечано обележено 30 година Херцеговачког корпуса

Foto D. Curać

Nikola Šegrt, pukovnik u penziji i pomoćnik komandanta Hercegovačkog korpusa, kaže da je pre 30 godina osnovan taj korpus koji je imao samo jedan cilj, a to je da odbrani srpski narod u Hercegovini.

- Taj 19. maj 1992. predstavlja period kada je Hercegovina, odnosno srpski narod, dobio svoju vojsku koja je branila i odbranila svoj narod. U Hercegovini je tada živelo oko 100.000 građana srpske nacionalnosti, a 10 odsto njih je branilo oko 30 odsto teritorije Srpske - istakao je Šegrt.

Život za Srpsku je dalo 2.211 boraca Hercegovačkog korpusa, a njegovi pripadnici bili su i širom RS tamo gde je pomoć bila potrebna.

- Temeljna vrednost VRS i samog Hercegovačkog korpusa je nepodeljeno jedinstvo srpskog naroda koji je sigurno bio ključ opstanka i stvaranja Republike Srpske. Formiranje Hercegovačkog korpusa bio je garanat opstanka srpskog naroda na ognjištima - rekao je Slobodan Ilić, predsednik BO istočne Hercegovine.

Načelnik Bileće i jedan od demobilisanih oficira VRS Veselin Vujović istakao je da je taj korpus krasilo čojstvo i junaštvo.

- To je bio izuzetno hrabar i odlučan korpus, koji u svom ratnom pohodu uspeo da sačuva i teritoriju i narod. Nažalost, Dejtonskim sporazumom deo teritorije morao je preći u Federaciju BiH, ali Hercegovački korpus je branio i odbranio svoj narod i teritoriju - naglasio je Vujović.

GENERAL GRUBAČ

PRISUTNIMA na Svečanoj akademiji putem video-linka obratio se i ratni komandant Hercegovačkog korpusa, general Radovan Grubač.

- Hercegovci su dali nemerljiv doprinos u stvaranju Srpske. Čuvajmo to. Sve nadležnosti koje je izgubila moraju biti vraćene - rekao je general Grubač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost