UTVRĐENA ŠTETA RAZORNOG ZEMLJOTRESA: U potresu u Hercegovini oštećeno 800 objekata

Srna

03. 05. 2022. u 22:29

NA PODRUČJU području Ljubinja, Berkovića, Bileće i Trebinja do sada su prijavljena oštećenja na više od 800 objekata usled zemljotresa koji je nedavno pogodio ovu regiju.

УТВРЂЕНА ШТЕТА РАЗОРНОГ ЗЕМЉОТРЕСА: У потресу у Херцеговини оштећено 800 објеката

Foto: Fejsbuk printskrin/Biljesak.info

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić izjavio je da je u ovoj opštini do sada šteta od zemljotresa prijavljena na 229 objekata, a pet porodica je iseljeno iz svojih domova.

- Teško je sada tačno proceniti štetu, ona će biti poznata za mesec dana, ali može se reći da je višemilionska - rekao je Drapić i dodao da im je opština Kostajnica donirala 3.000 KM, a Istočno Sarajevo 10.000 KM.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske donela odluku o dodeli 150.000 KM za sanaciju dve ljubinjske škole i lokalnog doma zdravlja, a Vlada distrikta Brčko je najavila pomoć od 50.000 KM. Drapić kaže da je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio pomoć od 500.000 KM.

U Berkovićima su oštećenja prijavljena na više od 200 objekata, a pet porodica je iseljeno iz svojih domova, kaže načelnik ove opštine Nenad Abramović.

- Grad Istočno Sarajevo nam je do sada uplatio 10.000 KM na ime finansijske pomoći za štetu od zemljotresa, kao i BN televizija 10.000 KM - rekao je Abramović.

U opštinama Ljubinje i Berkovići nastava se odvija redovno, a škole su bezbedne za korištenje uprkos šteti koju su i ovi objekti pretrpeli u zemljotresu, kažu čelnici ovih opština.

- U opštini Bileća oštećenja su prijavljena na 280 objekata, a zgrada Narodne biblioteke `Vladimir Gaćinović` neuslovna je za korištenje zbog oštećenja koja je pretrpjela u zemljotresu i moraće da bude iseljena - rekao je načelnik Bileće Veselin Vujović.

On kaže da opštini Bileća za sada niko nije uplatio novčanu pomoć za sanaciju štete od zemljotresa, te je uputio apel svima koji su u mogućnosti da to učine budući da je i ova opština pretrpela znatnu štetu od zemljotresa.

U proteklih 10 dana, od kada je snažan zemljotres pogodio Hercegovinu, Operativni centar Trebinje je primio više od 170 prijava od građana u vezi sa štetom nastalom na stambenim objektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)