PODVIG UZ PROFESORA ANGELKOVA: Prvi korak u razvoju elektrofiziologije u Bijeljini

V. Mitrić

18. 05. 2022. u 15:45

PROFESOR dr Lazar Angelkov, sa svojim timom iz bijeljinske bolnice „Sveti vračevi“, izveo je u angio sali dve procedure kod pacijenata sa poremećajem srčanog ritma, od kojih je jedan pacijent iz Bijeljine, a drugi iz Istočnog Sarajeva.

ПОДВИГ УЗ ПРОФЕСОРА АНГЕЛКОВА: Први корак у развоју електрофизиологије у Бијељини

Foto: V. Mitrić

Reč je o Kriobalon kateterisanoj ablaciji atrijalne fibrilacije koja se prvi put izvodi u ovom delu Republike Srpske. Krioablacija je minimalno invazivna procedura kojoj se pristupa kada je medikamentozno lečenje neuspešno.

Prema rečima profesora Angelkova, atrijalna fibrilacija je najčešća srčana aritmija u svakodnevnoj kliničkoj praksi i predstavlja oko 60 odsto svih aritmija koje se javljaju.

- Poremećaji srčanog ritma su danas toliko česti da možemo reći da se radi o neinfektivnoj epidemiji, a delovanje antiaritmika je prolazno. Ablacija je najbolji način lečenja atrijalne fibrilacije. U elektrofiziologiji danas se najčešće primenjuju radiofrekventna i krio energija, sa procenatom uspešnosti od 75 do 85 procenata, s tim što je krioablacija bezbednija procedura za pacijenta. Zahvaljujem se profesoru dr Zlatku Maksimoviću koji je za manje od četiri meseca uspeo da nam omogući izvođenje ove procedure u kojoj imam decenijsko iskustvo i koje ću preneti mladim generacijama lekara u bijeljinskoj bolnici. NJenom primenom napravili smo krupan korak u razvoju elektrofiziologije, po čemu će bijeljinska bolnica biti prepoznatljiva - rekao je profesor dr Lazar Angelkov.

Foto: V. Mitrić

Sreća je, kaže profesor dr Zlatko Maksimović, što u svojim redovima imaju vodećeg aritmologa na Balkanu, profesora Angelkova koji živi i radi u Bijeljini, uz čiju pomoć će bolnica razviti elektrofiziologiju i time olakšati lečenje ovdašnjih pacijenata, ne samo u bijeljinskoj regiji, nego u Republici Srpskoj.

- Ovom prilikom želim da pozdravim odluku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kojom se omogućava svim osiguranicima iz Srpske da biraju bolnicu u kojoj će se lečiti. Time kvalitet dolazi do izražaja, a mi ćemo u narednom periodu još više raditi na tome rekao je direktor Bolnice „Sveti vračevi” profesor dr Zlatko Maksimović.

Zbog upotrebe rendgenskog zračenja procedura krioablacije je kontraidikovana kod trudnica, kod akutnog krvarenja ili infekcije. Lekar na osnovu zdrastvenog stanja pacijenta procenjuje kada će se procedura obaviti. Krioablacija se uglavnom dobro podnosi i najčešće se pacijent već u roku od 24 sata otpušta kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BAJAGINA SUPRUGA: Sve pesme posvetio njoj - u braku 40 godina