ZAPADNI BALKAN JEDNO TRŽIŠTE: U Trebinju održana konferencija "Jačanje regionalnih turističkih proizvoda"

D. CURAĆ

18. 05. 2022. u 07:13

U ORGANIZACIJI Spoljnotrgovinske komore BiH, u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, u Trebinju je održana Konferencija "Jačanje regionalnih turističkih proizvoda", koja ima za cilj upoznavanje i umrežavanje turističkih radnika Zapadnog Balkana, kao i stvaranje zajedničkog Regionalnog turističkog proizvoda.

ЗАПАДНИ БАЛКАН ЈЕДНО ТРЖИШТЕ: У Требињу одржана конференција Јачање регионалних туристичких производа

Foto D. Curać

Učesnici Konferencija "Jačanje regionalnih turističkih proizvoda" istakli su da je stvaranje zajedničkog privrednog tržišta nešto čemu teže sve zemlje Zapadnog Balkana, a da je turizam jedna od grana privrede koju sve države svojim podzakonskim aktima mogu značajno unaprediti.

- Postoji mnogo toga što se nadamo i očekujemo od naših država da usklade, omoguće i da se ta birokratija svede na minimum. To je ono što podstiče dolazak većeg broja turista, da ne moraju da čekaju na neke posebne dozvole. Gosti koji dođu u Beograd na nekoliko dana, na primer, iz Kine, svakako da bi želeli posetiti i Trebinje, Crnu Goru ili Hrvatsku jer to za njih nije dalek put i ukoliko bi se doneli odgovarajući usklađeni podzakonski akti, broj posete bio bi veći u svim zemljama - istakao je Marko Mandić iz Privredne komore Srbije.

Prema rečima Ahmeta Egrlića, predsednika Spoljnotrgovinske komore BiH, turizam kreira sve grane privrede, a u BiH se još uvek očekuje snažnija podrška nadležnih institucija, kao što je to u regionu.

PROBLEM MANjAK STRUČNOG KADRA

TREBINjE poslednjih godina beleži značajan rast kada je u pitanju turizam kao grana privrede, a ono što su istakli predstvanici te lokalne zajednice jeste da je uz dobru ponudu potrebno imati što više stručnog kadra. Međutim, tu se pojavljuje problem jer je teško zadržati kvalitetnog i školovanog radnika zbog znatno boljih finasijskih uslova koje im mogu ponuditi u okolnim gradovima iz Hrvatske i Crne Gore.

- Turizam kao ključna grana privrede traži više od donosioca odluka da kreiraju neke zakonske propise i rešenja u cilju rasterećenja kompletne privrede, a posebno turizma na uzoru na Hrvatsku i Srbiju. Pored toga, svima nama je u interesu da stvorimo jedinstvni turistički regionalni proizvod, što je interes celog Zapadnog Balkana - naglasio je Egrlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista