USKRŠNJA TRPEZA NA RATE! Građani Srpske pod velikim pritiskom zbog rasta cena osnovnih životnih namirnica

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 04. 2022. u 08:12

RAST cena životnih namirnica doveo je do toga da građane Srpske, uskršnja trpeza košta gotovo duplo više nego prošle godine. Cene mesa, ulja, brašna, šećera, jaja, ali i drugih namirnica značajno su povećane tako da građani moraju dublje zavući ruku u džep, kako bi nabavili sve za prazničnu trpezu, kažu sagovornici "Novosti". Rešenje je, kažu, u kupovini na rate i uzimanju mini-pozajmica kako bi došli do potrebnog novca.

УСКРШЊА ТРПЕЗА НА РАТЕ! Грађани Српске под великим притиском због раста цена основних животних намирница

Foto Novosti

Prošle godine jaja na komad su koštala od deset do 15 feninga, ove su 25 do 30 feninga. Umesto prošlogodišnjih dve do tri marke, litar ulja sada je od četiri do šest. Kilogram pilećeg filea bio je sedam do 10, a ove godine je oko 15 KM. Svinjko meso žive vage lani je koštalo sedam, a ove je deset maraka...

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je u RS došlo do poskupljenja namirnica, u proseku, do 50 odsto što je za građane prosto neizdrživo.

- U situaciji kada se za istu sumu novca sada može kupiti znatno manje robe, građani rešenje vide u mikrokreditima i tzv. peglanju kartica. I ne pitaju kolike su kamate već misle samo kako da dođu do određene sume novca - kaže Pavlović.

Murisa Marić, iz Udruženja građana za zaštitu potrošača "Don" kaže da su građani pod velikim pritiskom skoka cena hrane.

- Trgovci su postali preveliki manipulatori. Cene se menjaju na dnevnom nivou. Mnogi trgovci pravdaju skok cena namirnica većom cenom goriva. A, kad dođe do smanjenja cene goriva na svetskim berzama, to se ne održava na terenu i ostaju iste cene hrane - ukazuje Marićevaa.

Ona ističe da je život na kredit sve izraženiji kod građana i da se poteže za uzimanjem nepovoljnih kredita.

- Građani su navikli da ne štede na prazničnim trpezama. Tek kada prođe praznik podvlači se crta i sledi muka sa vraćanjem kredita i sređivanjem minusa - kaže Marićeva.

Trgovci na banjalučkoj "Tržnici" kažu da građani sve češće imaju pritužbe na cene namirnica. Ove godine je, dodaju, primetno da kupci uzimaju manje količine jaja nego lani. Nekada su se kupovali kartoni jaja, a sad se uzimaju na komad.

PRASIĆI SVE SKUPLjI

MIŠO Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da je potražnja za svinjetinom velika, pa cena ide iznad 10 KM žive vage.

- Najveća cena prasića biće oko Đurđevdana. Zbog smanjenog svinjskog fonda u RS, realno postoji mogućnost da mnogi koji slave Đurđevdan ne budu u prilici da nabave pečenicu - kaže Maljčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!