"KOVERTE" SPASAVAJU MLADENCE: U Republici Srpskoj i do 30 odsto poskupele organizacije porodičnih slavlja

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 04. 2022. u 06:08

SKOK cena namirnica i energenata uticali su i na poskupljenje ugostiteljskih usluga, posebno organizovanja velikih porodičnih slavlja. Tako su u odnosu na prošlu godinu, cene svadbi u Srpskoj povećane za 25 do 30 odsto, a kako trenutno divljaju cene hrane i pića, moguće je da idu i naviše, kažu sagovornici "Novosti".

КОВЕРТЕ СПАСАВАЈУ МЛАДЕНЦЕ: У Републици Српској и до 30 одсто поскупеле организације породичних славља

Foto "Novosti"

Tako ove godine mladenci za svadbu koje je stala oko 10.000 maraka sada plaćaju 13.000 KM, a stolice koje su koštale po 50 KM sada su 60 i više.

Vlasnici svadbenih lokala su još prošle godine primili mnogobrojne narudžbine za svadbe koje počinju od Vaskrsa i tada su dogovore sa mladencima pravili po jednom cenovniku, a sada su cene osetno "otišle" i ostaće bez zarade.

Dragan Milijaš, član Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS "Horeca", kaže da vlasnici salona kad počnu sa svadbama koje su zakazali još prošle godine, neće imati nikakvu zaradu i mogu biti srećni ako na kraju budu na pozitivnoj nuli, jer su novi izdaci "pojeli" zaradu.

- Teško je sada da mladencima sa kojima ste još prošle godine dogovorili cenu svadbe menjamo ugovore. Nalazimo se u procepu, ali eto očekujemo da ćemo kroz džentlmenski dogovor moći malo da korigujemo cene - kaže Milijaš.

On dodaje da svadbe koje se sad dogovaraju idu po novim cenovnicima, uvećanim od 25 do 30 odsto.

- Dogovaramo se sa mladencima da se ostavi prostora za dodatno korigovanje cenovnika naših usluga - pojašnjava Milijaš.

Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da su cene organizacije proslava povećane, jer su i plate u ugostiteljstvu uvećane za 20 odsto i kad se na to doda i poskupljenje hrane onda je jasno da se mora formirati novi, "teži" cenovnik usluga.

PRIVREDNICI POD PRITISKOM

VLADIMIR Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je ekonomija u Srpskoj mala i umnogome zavisi od kretanja cena na svetskom tžištu.

- Inflacija je dodatno usložila situaciju i dovela do povećanja cena robe. Privrednici su pored toga i pod konstantnim pritiskom povećanja plata. Tako da više faktora utiče na rast cena usluga - smatra Blagojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)