OTVORENI "DANI HARMONIKE": Festival u Ugljeviku

V.Mitrić

01. 04. 2022. u 20:01

U UGLjEVIKU je večeras otvoren 14. Međunarodni festival "Dani harmonike" koji je okupio više od 200 takmičara u disciplinama solisti na harmonici i kamerni sastavi.

ОТВОРЕНИ ДАНИ ХАРМОНИКЕ: Фестивал у Угљевику

Foto: V.M.

Organizator festivala je Udruženje umetnika "Artist" i Muzička škola "Kornelije Stanković" iz Ugljevika, u saradnji sa Svetskom konfederacijom akordeonista, uz podršku opštine Ugljevik i grada Bijeljina i pokroviteljstvo predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Direktor Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" Slaviša Perić, u ime organizatora, rekao je da ovaj festival ima izuzetno visok rejting u svetu.

- Svake godine sve je više takmičara a ove godine ih je iz 14 zemalja. Zahvaljujući "Danima harmonike" Republika Srpska je vidljivo ucrtana na kulturnoj mali sveta - naveo je Perić.

Foto: V.M.

 

On je rekao da će u okviru takmičarskog dijela biti održane kvalifikacije i izbor predstavnika BiH za Svjetski kup u Zofingenu u Švajcarskoj od 4. do 9. oktobra.

Perić je izrazio zadovoljstvo da će ovogodišnji festival posjetiti delegacija Svetske asocijacije i zahvalio predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović kao i opštini Ugljevik i gradu Bijeljina na podršci.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da festival ima istaknutu ulogu u Srpkoj obzirom da okuplja decu, pedagoge i ljude koji su veliki talenti.

Cvijanovićeva je zahvalila svima koji su uložili u kulturu, dali podršku da se stvaraju mladi talenti.

Foto: V.M.

 

- Jedan od tih mladih talenata je Đorđe Perić koji je na određen način Republiku Srpsku učinio vidljivijim mestom na kulturnoj mapi širom sveta - istakla je Cvijanovićeva i poželela sreću svim učesnicima.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić istakao je da su za opštinu Ugljevik, "Dani harmonike" najznačajnija kulturna manifestacija te izrazio zadovoljstvo jer je prisutan četrnaestu godinu zaredom, od samog početka.

Foto: V.M.

 

- Ugljevik je na ovaj način postao prepoznatljiv, ne samo na ovim prostorima nego i u svetu. Zahvaljujući ovom festivalu Ugljevik i Bijeljina će biti domaćini 76. Svetskog kupa harmonika 2023. godine - podsetio je Perić i izrazio zahvalnost svima koji su deo ove kulturne manifestacije.

Predsednik Svjetske asocijacije harmonikaša Mirko Patarini rekao je da je veoma srećan jer dolazi po drugi put u Ugljevik.

- Slaviša Perić je član Svetske asocijacije harmonikaša, a bio je i član žirija na prošlogodišnjem Svetskom kupu u Minhenu a sljedeće godine zahvaljujući njemu Ugljevik i Bijeljina biće domaćini ove najveće svetske smotre harmonike - rekao je Patarini.

Foto: V.M.

 

Otvaranju festivala prisustvovao je i najpriznatiji svetski izvođač akademske harmonike Rus Jurij Šikin koji će održati koncert, a svake godine je i član žirija.

Tokom četiri festivalska dana biće održani koncerti najvećih svjetskih virtuoza harmonike.

Svoje predstavnike na ovogodišnjem festivalu imaju Rusija, Italija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Ukrajina, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)