DILEME OKO INOEKSKURZIJA: Propisi Pedagoškog zavoda u suprotnosti sa odlukom ministarstva

M. Regoje

24. 03. 2022. u 06:15

RODITELjI i učenici srednjih škola iz Istočnog Sarajeva poslednjih dana pokušavaju da dobiju odgovor na pitanje da li su odobrene ekskurzije za učenike u inostranstvo i da li postoji jasna preporuka kada i gde se mogu održati, a sve to zbog, kako navode, različitih stavova Instituta za javno zdravstvo RS, Republičkog pedagoškog zavoda i Ministarstva prosvete Srpske.

ДИЛЕМЕ ОКО ИНОЕКСКУРЗИЈА: Прописи Педагошког завода у супротности са одлуком министарства

Foto Srednja škola "28. jun"

Naime, Institut za javno zdravstvo RS usled poboljšane situacije sa pandemijom korona virusa odobrio je organizovanje ekskurzija i izleta, i maturskih večeri osnovcima i srednjoškolcima u Srpskoj.

I tu ne bi bilo ništa sporno, da u Pravilniku o održavanju ekskurzija Republičkog pedagoškog zavoda pod Članom 6. ne piše preporuka, kojom se naglašava da RPZ neće dati saglasnost za organizovanje ekskurzija i izleta van granica BiH u slučaju da su se na planiranim destinacijama dogodile elementarne nepogode ili pojave koje mogu ugroziti zdravlje i sigurnost učenika.

Kao jedna od stavki navodi se i pandemijska bolest, što je u suprotnosti sa odlukama Ministarstva prosvete.

S tim u vezi, roditelji i učenici srednjih škola iz Istočnog Sarajeva postavljaju pitanje da li su odobrene ekskurzije za učenike u inostranstvo ili ne.

- Da li su odobreni izleti u Srbiju i da li se odobravaju ekskurzije učenicima završnih razreda krajem aprila ili maja ove godine, s obzirom na to da ovi učenici nisu bili u mogućnosti da idu prošle godine u septembru - pitaju se učenici Srednje škole "28. jun" iz Istočnog Sarajeva.

Iz Ministarstva prosvete RS ističu da se ne radi o različitim stavovima institucija, nego o nužnosti poštovanja propisanog zakonskim i podzakonskim aktima koja se odnose na organizaciju ekskurzija u školama u Srpskoj.

Iz tog ministarstva su potvrdili da osnovne i srednje škole u Srpskoj u narednom periodu mogu planirati sve aktivnosti koje se odnose na izlete, ekskurzije i proslave maturskih večeri, a na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo RS.

SVE AKTIVNOSTI UZ DODATNI OPREZ

PRILIKOM organizacije ovih aktivnosti potrebno je primenjivati preporučene epidemiološke mere radi smanjivanja mogućnosti zaražavanja učenika i nastavnog osoblja tokom njihove realizacije, naveli su iz Ministarstva prosvete i kulture RS.

U okviru realizacije ovih aktivnosti, škole su dužne da imaju plan i utvrđene mere koje je potrebno preduzeti u slučaju da se kod učenika ili nastavnika utvrdi prisustvo virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri