OPET NA MATURE I EKSKURZIJE: Nakon dve godine ukinute mere zaštite zbog pandemije virusa korona u obrazovanju

S. M.

26. 02. 2022. u 06:08

NAKON dve godine vannastavnih aktivnosti konačno se i školski sektor vraća u normalu. Naime, ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je resorno ministarstvo, u skladu sa poboljšanom epidemiološkom situacijom dobilo pozitivan odgovor Instituta za javno zdravstvo RS za sprovođenje ekskurzija, škola u prirodi, izleta i proslave matura.

ОПЕТ НА МАТУРЕ И ЕКСКУРЗИЈЕ: Након две године укинуте мере заштите због пандемије вируса корона у образовању

Foto Glas Srpske

- Najviše su se obradovali naši učenici. Nažalost, oni su u prethodne dve godine, kao i celo društvo pogođeno pandemijom virusa korona, bili uskraćeni za sve one vannastavne aktivnosti koje su njima pričinjavale posebnu radost - rekla je Trivićeva.

Ona je rekla da je virus korona još prisutan, ali u mnogo manjoj meri nego što je to bilo do sada.

- Radujemo se da se konačno vraćamo nekom normalnom životu. Nadamo se da izlazimo konačno iz ovih teških pandemijskih mera po pitanju virusa korona u Republici Srpskoj - rekla je Trivićeva.

Natalija Trivić, Foto Vlada RS

Ministarstvo prosvete Srpske je već obavestilo sve osnovne i srednje škole u Srpskoj da u narednom periodu mogu planirati sve aktivnosti koje se odnose na organizaciju izleta, ekskurzija i proslava maturskih večeri i drugo, na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo RS.

- Ovakvo mišljenje Instituta zasnovano je na trenutno poboljšanoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj, uz napomenu da je prilikom organizacije ovih aktivnosti potrebno primenjivati sve preporučene higijensko-epidemiološke mere radi smanjivanja mogućnosti zaražavanja učenika i nastavnog osoblja prilikom njihove realizacije - naveli su iz Ministarstva prosvete RS.

ĐACI SE VEĆ RADUJU

PREDSEDNIK Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, Dragan Gnjatić, kaže da su ekskurzije, mature i ostale vannastavne aktivnosti veoma bitne za socijalizaciju đaka.

- Nažalost zbog korone sve je stalo, ali evo stvoreni su konačno uslovi da se obrazovanje vrati u normalu, pa ćemo ponovo moći videti i maturante na ulicama gradova Srpske.

Ekskurzije su jedan od bitnih delova školovanja i đaci se već raduju - kaže Gnjatić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije