ZLATOVEZ ZA BUDUĆE GENERACIJE: U Muzeju Hercegovine u Trebinju održana izložba i radionica starog zanata

D. CURAĆ

14. 02. 2022. u 06:08

U MUZEJU Hercegovine održana je radionica pod nazivom "Kroz tanke niti pričam ti...", kao nastavak prikazane izložbe "Vez i zlatovez" iz Etnološke zbirke Muzeja Hercegovine u Trebinju.

ЗЛАТОВЕЗ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: У Музеју Херцеговине у Требињу одржана изложба и радионица старог заната

Božana Đuzalović, kustos / Foto D. Curać

Radionica veza namenjena je deci i odraslima, a cilj joj je da se budućim generacijama predstavi ovaj zanat, koji ujedno čuva hercegovačku tradiciju.

- Ovaj vez dominatan je deo naše tradicionalnog kostima, ali ne samo kostima nego tog perioda. To je jedan karakteristični hercegovački vez koji se odlikuje pre svega koloritom, kao i ornamentikom. Skoro svaka žena koja je tada vezla činila je to u kućnoj radinosti, i to krajem 19. i početkom 20. veka - rekla je Božana Đuzalović, kustos etnolog Muzeja Hercegovine.

Radionicu je vodilo Udruženja "Vasila" iz Trebinja, koje se već 18 godina bavi starim zanatima tkanjem, šivenjem, pletenjem, vezenjem, kao i izradama narodnih nošnji. Udruženje čine uglavnom starije osobe, a radionicu vide i kao mesto gde će se uključiti mlađe generacije.

- Nažalost, muku mučimo u udruženju da ga podmladimo. Pokušavali smo sa obukama mladih, ali nažalost nije zaživelo. Ova nas je izložba inspirisala da pokušamo sa sličnim projektima i da naučimo mlade starim zanatima - istakla je Sena Đurica, predsednik Udruženja žena "Vasila".

A kada je reč o vezu, Đurica kaže da to nije teško.

- Vez nije teško napraviti ako imate volju. Od samog početka rada našeg udruženja dosta žena je dolazilo da im uradimo vez "ošvice", a mi nismo znale kako to izgleda. To je stari naš vez, koji su žene vezle na svečanim košuljama i u njima su se sahranjivale. Mi sada želimo da oživimo tu našu "ošvicu" - dodala je Đurica.

Interesovanje da nauče vez i zlatovez pokazale su razne generacije, kako učenici tako i penzioneri.

- Došla sam da naučim da vezem jer tako čuvamo našu tradiciju, ali tako ću moći i da ukrasim neki deo odeće - rekla je Ivana Savanović iz Trebinja.

Dragana Bogdan odlučila ja de penzionerske dane provodi u Trebinju, a inače je iz Beograda.

- Mene je moja baka iz Vojvodine učila da štrikam. Mislim da današnja deca previše vremena provode sa mobilnim telefonima - naglasila je Bogdanova.

RADIONICE ZA NAJMLAĐE

U MUZEJU Hercegovine istakli su da i ove godine planiraju razne druge radionice, pogotovo za najmlađe uzraste.

- Ova radionica najavljuje projekat koji će Muzej Hercegovine realizovati u toku ove godine, a to su radionice za decu i odrasle, gde će da uče vez, zlatovez, pletenje, tkanje i heklanje - rekla je Božana Đuzalović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!