DVE MAJKE, 40 DECE: Humana misija Milke Jeremić i Biljane Rekić, udomljavaju mališane

N. BUNIĆ

01. 02. 2022. u 08:12

HRANITELjSTVO je poziv za koji se retke porodice u Republici Srpskoj odlučuju.

ДВЕ МАЈКЕ, 40 ДЕЦЕ: Хумана мисија Милке Јеремић и Биљане Рекић, удомљавају малишане

Biljana Rekić posvećena odgajanju dece, Foto N. Bunić

Prihvatanje tuđeg deteta u kuću nije laka odluka, ali praksa pokazuje da oni koji to učine postaju srećniji ljudi i da su ta deca, u većini, dobra i poslušna. Ipak, Milka Jeremić i Biljana Rekić imaju dovoljno ljubavi i hrabrosti i do sada su zajedno udomile oko 40 mališana.

Milka Jeremić iz Milosavaca kod Laktaša udomljava decu iz cele Srpske. Za svojih 62 godine toplinu doma pružila je za 22 deteta, a trenutno u njenoj kući boravi šestoro mališana, koje je prihvatila kao svoje.

- Trenutno je u kući 12 ukućana, među njima su i moja odrasla deca i unuci. Svi se lepo slažemo, nema nikakvih problema među nama. Oni idu u školu, imaju obeveze oko spremanja kuće i odlično funkcionišemo. Sa svima koje sam ranije othranila, redovno se čujem. Većina je zasnovala svoje porodice, a jednoj od njih smo i kumovali - priča Milka.

Milku Jeremić ispunjava da pomaže mladima, Foto N. Bunić

Milka je pre rata radila u Dečjoj bolnici u Rijeci. Tu se, kaže, nagledala patnje, i tada je odlučila da pomaže deci kojoj je potrebna pomoć.

- To je veliki sevap, zadovoljstvo i sreća - udomiti dete koje nema roditelja, a pogotovo braću i sestre, koje ne treba razdvajati kada ostanu bez staranja - poručuje Milka.

Foto N. Bunić

Samo 20 kilometara od Milke, u Novoj Topoli kod Gradiške, živi pedesetdvogodišnja Biljana Rekić, koja se takođe u potpunosti posvetila hraniteljstvu. U njenoj kući trenutno žive tri devojčice - dve iz Prnjavora i pounoletna devojka koja je došla iz Doma za nezbrinutu decu "Rada Vranješević".

- Već 19 godina sam hranitelj i za to vreme zbrinula sam dvadesetak mališana. Nas četiri ovde dobro funkcionišemo, dogovaramo se o svemu, u suštini nikada nije bilo većih problema. Možda je nekada bilo nekih tinejdžersih bubica, ali sve se to rešilo - kaže Biljana.

Foto N. Bunić

Posebna je njena priča kako se odlučila na hraniteljstvo.

- Kada sam bila mlađa, nisam mogla da zatrudnim. Tada sam odlučila da usvojim dete i baš tada sam ostala u drugom stanju. Posle toga sam se zarekla Bogu da ću celi život pomagati deci bez roditeljskog staranja - ispričala je ova humana žena.

Navodi da je pronašla zaposlenje za svako dete koje je othranila i da će to i ubuduće raditi.

MANjAK HRANITELjSKIH PORODICA

U CENTRU za socijalni rad u Prnjavoru kažu da u ovoj opštini nema hraniteljskih porodica.

- Da bi neko postao hranitelj, mora da ispunjava određene uslove, da se protiv njega ne vodi krivični postupak, da ima normalne psihofizičke sposobnosti i slično, a potrebno je i da ide na obuku za hraniteljstvo. Važno je napomenuti da svaki hranitelj dobija meterijalnu nadoknadu za dete na mesečnom nivou, ali i da su odnosi koje ostvari sa tim detetom - trajna veza, i da na kraju dobijaju doživotnog prijatelja i člana porodice.

Trinaestogodišnja Jasmina iz Prnjavora već nekoliko godina je u Biljaninom domu. Kaže da je srećna i da na Biljanu gleda kao na sopstvenu majku.
- Dobro mi je kod Bilje, nemam puno obaveza, bitno je da sam dobra u školi i da slušam. Za sve probleme koje imam obraćam se njoj - kaže Jasmina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a