NEĆEMO TROŠITI VREME, TO JE STVAR FEDERACIJE: Dodik o izbornom zakonu, neće ići na pregovore

Novosti online

26. 01. 2022. u 16:26

LIDER SNSD-a Milorad Dodik rekao je da neće ići na pregovore o Izbornom zakonu BiH jer je to stvar Federacije BiH, te da ne treba trošiti vreme jer nema mogućnosti da Republika Srpska prihvati indirektni izbor.

НЕЋЕМО ТРОШИТИ ВРЕМЕ, ТО ЈЕ СТВАР ФЕДЕРАЦИЈЕ: Додик о изборном закону, неће ићи на преговоре

Foto: V. Tripić

Dodik je, nakon sastanka predsednika stranaka vladajuće većine u Srpskoj sa višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom i direktorkom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst, rekao da je ključno pitanje Izborni zakon i izborna reforma koja ga definiše.

- Mi iz većinske koalicije u Republici Srpskoj imali smo razgovor. Koliko smo razumeli, razgovor će se obaviti i sa predstavnicima opozicije iz Srpske. Oni su nam izneli svoju tehničku agendu da obave ovde razgovor ujutro sa Interresornom grupom, a onda se sele u Neum - rekao je Dodik.

On je dodao da će Palmer i Ajhorst pokušati da nađu rešenje.

- U Neumu će pokušati da dobiju određena olakšanja koja se referiraju na dve stvari, odnosno Predsedništvo BiH i Dom naroda FBiH. Ono što oni smatraju da će biti neophodne neke male izmene Ustava, kako oni to kažu, kako bi se obezbedilo da se donese taj novi izborni zakon. I to naravno ne može bez nas. Mi smo zainteresovani da za rešenja vezana za Dom naroda u FBiH, jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u Federaciji. I u tom pogledu gledaćemo na koji način će biti predložene promene, da vidimo i da bude omogućeno da Srbi mogu birati delegaciju. I ta delegacija u pravilu ima popunu kakva se predviđa Ustavom, a ne da bude od 17, deset, devet, kako je to bilo - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku prvi put razgovarano o Domu naroda PSBiH i načinu izbora predstavnika.

- Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da izabere svoju delegaciju i Republiku Srpsku mogu predstavljati i drugi, ne samo Srbi. Da li će doći BiH u takvo stanje, to je stvar procesa. Ali, u Republici Srpskoj je propisan način izbora i Srpska će svojom skupštinskom većinom birati svoju delegaciju. Ne tvrdim da neće biti drugih naroda u toj delegaciji - rekao je Dodik.

(RTRS)

BONUS VIDEO: Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBIN NE MOŽE BITI KOMANDIR!: Velikobošnjačka politika u Bosanskom Petrovcu otežava živote našim ljudima