"SVEDOK" FILM O 7.500 OBDUKCIJA: Priprema za snimanje dokumentarnog filma o patologu Zoranu Stankoviću

D. Gajić

30. 12. 2021. u 06:13

REŽISER dokumentarnog filma "Svedok", o patologu Zoranu Stankoviću, Denis Bojić sastao se sa porodicama poginulih boraca u Zvorniku.

СВЕДОК ФИЛМ О 7.500 ОБДУКЦИЈА: Припрема за снимање документарног филма о патологу Зорану Станковићу

Foto Novosti

Film će zajednički realizovati Radio-televizija Republike Srpske i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. Akcenat će biti na biografiji, svedočenju i arhivskoj građi najpoznatijeg srpskog patologa Zorana Stanovića.

- Patolog Stanković je obdukovao više od 7.500 tela tokom svoje profesionalne karijere i ovo je priča koja će umnogome da osvetli ono što se dešavalo na ovim prostorima. Ova priča će da služi ne samo srpskom narodu, nego istoriji uopšte. Film će biti izuzetno snažan i nametljiv podsetnik na to da se zločini nikada ne ponove, i da genercije koje dolaze znaju šta se sve dešavalo - rekao je Bojić.

On je dodao da su u cilju što bolje pripreme filma, obišli najveći broj stratišta srpskog naroda u BiH od Kravice, Skelana, Ratkovića, Osmaka, Milića, Mrkonjić Grada, Zvornika, Broda i ostalih mesta.

Milivoje Marković, predsednik Gradske organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Zvornika je rekao da će se po saznanju da se snima film o patologu Stankoviću svi resursi staviti na raspolaganje ekipi filma.

BITAN ISTORIJSKI DETALj

IGOR Ložnjaković je rekao da je njegov otac nestao na Glođanskom brdu 6. novembra 1992. godine i da još nije pronađen.

- Snimanje filma "Svedok" je bitan detalj srpske istorije koji će svedočiti o vremenu borbe za slobodu našeg naroda na ovim prostorima - rekao je Ložnjaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu