PUTIN PRATI SVA DEŠAVANJA U RS: Dodik o susretu sa predsednikom Rusije - Dejton da se poštuje, dogovorena ista cena gasa

Novosti online

02. 12. 2021. u 17:30 >> 18:17

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

ПУТИН ПРАТИ СВА ДЕШАВАЊА У РС: Додик о сусрету са председником Русије - Дејтон да се поштује, договорена иста цена гаса

Foto rsmoscowoffice.ru

Dodik je posle sastanka izjavio da je sa Putinom razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu.

- Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije - rekao je Dodik za RTRS.

Dodik ističe da je zadovoljan razgovorom sa Putinom, da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Naveo je da je sa Putinom dogovorio istu cenu gasa i da je ruski predsednik podržava izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku o čemu će sutra razgovarati sa predstavnicima Gasproma.

Dodik je informisao Putina o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i to Srpska ne može sebi da dozvoli.

Putin rekao da  se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani

- Imamo jednu iskrenu opredeljenost predsednika Putina da razume veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Ja nisam bio ovde da nekoga kritikujem ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Ja sam samo govorio o tome kako BiH može da funkcioniše, da je za nju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu. Čini mi se da ovde za to postoji razumevanje - rekao je Dodik za ATV posle sastanka sa Putinom u Moskvi.

On je istakao da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se menjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada, koji, kako kaže, ganjaju priču o "apstraktnom građaninu".

On je dodao da su Putinu preneli stav Srpske da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH sa čim se Putin saglasio.

- Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnji, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je izneo svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primedbi o nepoštovanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Saveta bezbednosti UN. To je za nas važno imajući u vidu razne spekulacije - rekao je Dodik .

Odobrena lokacija u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane

Dodik kaže da je u Moskvi kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove Republika Srpska i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme.

On je na sastanku predstavio probleme onako kako ih vidi Republika Srpska.

- Priča koju slušamo o malignim ruskim uticajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate sa čovekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum - naglasio je Dodik.

Dva lidera su razgovarala i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj, te je istakao da su danas "odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu