ISPRAŽNJENI NOVČANICI: Građani RS za crni petak potrošili više od 12 miliona evra

Tanjug

01. 12. 2021. u 08:45

CRNI petak ove godine ispraznio je novčanike građanima Republike Srpske za 24,5 miliona maraka (oko 12,5 miliona evra), odnosno skoro tri i po puta više nego lani, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

ИСПРАЖЊЕНИ НОВЧАНИЦИ: Грађани РС за црни петак потрошили више од 12 милиона евра

Foto arhiva

Prema podacima Poreske uprave, na crni petak, 26. novembra ove godine, građani su potrošili nešto manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, kada su kase trgovaca napunili sa 27,6 miliona KM (oko 14,1 miliona evra), prenele su banjalučke ''Nezavisne novine''.

Goran Savanović, predsednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih delatnosti Republike Srpske, kaže da je crni petak mogao proći i uz duplo manje potrošenog novca.

 - Mi smo kupoholičari i volimo trošiti pare, mi smo takav narod. Uvek kad naiđu takvi događaji kao što je crni petak, smatramo da ćemo doći mnogo jeftinije do nečega i da ćemo uštedeti nekih para, pa nas uhvati potrošačka groznica - kaže on.

Savanović ističe da nisu svi podjednako trošili novac tokom tog dana i da su najviše trošili oni koji imaju viška para.

Iz udruženja potrošača kažu da je trend povećane potrošnje očekivan, jer je i sam trend crnog petka sve više zastupljen na našim prostorima.

 - Crni petak je trend koji je sve zastupljeniji kod nas i na našem tržištu i može se očekivati da će trend povećanja prihoda prema Poreskoj upravi biti sve veći, a to je sigurno zasluga i nadležnih organa koji se bore protiv sive ekonomije i ilegalne kupovine - kaže Dušan Srdić, predsednik Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke, za "Nezavisne".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MILIONI KM U BOLNICE: Zdravstveni sektor Republike Srpske jedno veliko gradilište