PRIVUĆI I ZADRŽATI ULAGAČE! Šta će biti fokus rada Direkcije za investicije Srpske, koja počinje sa radom 2022.

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 11. 2021. u 08:12

BRZO rešavanje građevinske dozvole, obezbeđivanje zemljišta za fabriku, projektovanje i izgradnja objekata, rešavanje komunalne i putne infrastrukture, i sve ovo u najkraćem mogućem roku od kada se pojavi potencijalni ulagač u privredu RS.

ПРИВУЋИ И ЗАДРЖАТИ УЛАГАЧЕ! Шта ће бити фокус рада Дирекције за инвестиције Српске, која почиње са радом 2022.

Foto Sanino Derventa

Ovo su neki od zadataka koje će imati Direkcija za investicije RS, koja započinje sa radom 1. januara 2022. godine.

Vlada RS je već završila svoj deo posla oko osnivanja direkcije i na prvoj narednoj sednici Narodne skupštine RS biće potvrđena odluka o osnivanju, rečeno je "Novostima". Sedište nove institucije RS biće u Banjaluci.

Odluka o osnivanju direkcije došla je nakon što je Vlada razgovarala sa članovima poslovne zajednice i gde se uočilo da proces provlačenja investitora stoji u mestu. Kako kažu, sistem u RS je trom i mora se unaprediti ukoliko se želi oživeti privreda i privući ozbiljni ulagači.

Saša Trivić, Foto Glas Srpske

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca koji je uključen u proces osnivanja direkcije, kaže da lokalnim zajednicama treba pomoći jer sadašnji sistem ne daje rezultate.

- Za investitora je brzina rešavanja papirologije veoma bitna. Kakva je poenta da naše lokalne zajednice imaju digitalne građevinske dozvole, ako je potrebno nekoliko meseci da je izvadiš. Direkcija će sada biti glavna tačka i adresa rešavanja svih poslova ulagača - ističe Trivić.

On kaže da ozbiljni investitori žele da znaju i da li Srpska ima dovoljno odškolovanog kadra i kakav je obrazovni sistem.

- Poslednja dva-tri zainteresovana ulagača su tražili podatak hoće li imati dovoljno radne snage i da li imamo obrazovne programe profila radnika koji im trebaju - kaže Trivić.

U Vladi kažu da će direkcija imati zadatak da vodi investitora kroz čitav proces, od kada je ušao u Srpsku pa dok ne otvori fabriku.

- Pored toga pratiće se i rad investitora na terenu minimalno dve godine. Direkcija će biti desna ruka ulagača u odnosima sa državom - pojašnjavaju u Vladi.

Takođe, ističu i da neće razdvajati domaće od stranih investitora i svima će vrata biti otvorena samo da se unapredi privredni ambijent RS.

- Nova institucija imaće zadatak i promocije Srpske širom regiona i dalje - kažu u Vladi.

Foto Vlada RS

Radovan Pazurević, direktor fabrike "Sanina" iz Dervente, koja zapošljava oko 900 radnika i lider je obućarske industrije u RS i BiH, kaže da se, nažalost, niko više i ne seća kada je neka velika, značajna kompanija pokucala na naša vrata i započela ovde posao.

Prema njegovim rečima, pre privlačenja ulagača, Srpska se mora strateški opredeliti u kom pravcu želi da ide.

- Potrebna nam je tačna analiza sa kolikom radnom snagom raspolažemo i kakve prirodne resurse imamo. Ukoliko prodajemo goli rad stranim kompanijama, a one da nose sav profit, to nije dobro. Bez plana kako da zadržimo naše građane da ovde rade i da mogu pristojno živeti od svog rada, teško ćemo popraviti demografsku i privrednu sliku Srpske - smatra Pazurević.

PROFESIONALCI

IZ Vlade navode da će u direkciji biti zaposleni profesionalci iz mnogih oblasti poput ekonomije i prava.

- Cilj je da investitor nakon završenog posla u direkciji odlazi u lokalnu zajednicu sa svim potrebnim dozvolama i papirama i pokreće posao - pojašnjavaju u Vladi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a