PROTIV NIKLA I RUDNIKA: Negodovanje meštana zbog geoloških istraživanja na području Doboja i Petrova

Lj. ĐURIĆ

22. 11. 2021. u 07:13

GEOLOŠKA istraživanja, koja po odobrenju Ministarstva energetike i rudarstva RS na planini Ozren kod Doboja i Petrova izvodi kompanija "Lykos Balkans metala", australijskog biznismena poreklom sa tih prostora Miloša Bošnjakovića, nisu naišla na dobrodošlicu kod većeg dela meštana na tom području.

ПРОТИВ НИКЛА И РУДНИКА: Негодовање мештана због геолошких истраживања на подручју Добоја и Петрова

Ugroženo izvorište vode Prenja na Ozrenu / Foto Lj. Đ.

Ozrenci ne žele da se ovaj prirodni dragulj ekološki uništi, jer potencijalni investitor planira da po završetku trogodišnjeg istraživanja otvori i rudnik, a i dosadašnje aktivnosti im već nanose štetu.

- Na bazi istorijske građe iz Geološkog zavoda u Zvorniku očekujemo bakar, cink i olovo. Vrlo često te bazične metale prate i plemeniti metali, sad je samo pitanje da se geološkim istraživanjima utvrdi njihova količina, ima li tu ekonomije da se ide u sledeću fazu investicija - izjavio je Bošnjaković na sastanku sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jeriniće, od koga očekuje podršku za dobijanje koncesije i na tom području.

Početna podrška nije izostala, pa je Jerinić izrazio očekivanja da bi to moglo doneti korist i toj lokalnoj zajednici.

- Istraživanje se proširuje na 50 kvadratnih kilometara, odnosno kompletno područje Ozrena biće obuhvaćeno tim ispitivanjem - rekao je Jerinić.

Istraživanja su pokazala da na površini ima bakra, a prema ranijim dokumentima na Ozrenu ima i drugih ruda i metala, što je dokumentovao i Geološki Zavod RS.

Na najave Bošnjakovića da uskoro počinju i bušenja na četiri planirane bušotine, za što su pripremljene i platforme i izgrađeni pristupni putevi, pobunili su se meštani. Posebno Sočkovca, koji je u dokumentima obeležen kao područje sa velikim nalazištima nikla.

- Nećemo dozvoliti da nam uništavaju puteve teškom mehanizacijom, brinemo za vodosnabdevanje, jer će bušenje promeniti tok podzemnih voda i izvora. Već su nam uništena imanja, seku nam šumu bez pitanja i prete kada se usprotivimo - kaže Slobodan Popović iz Sočkovca.

PROŠIRENjE RADOVA

NAČELNIK Petrova, Ozren Petković, kaže da su obavili konsultacije sa resornim ministarstvom, ali da će se o proširenju radova, izjasniti Skupština opštine.

- Znam da su kopali po površini, a saznao sam da su sada dogovorili i neka bušenja, a kako su nam stručnjaci objasnili da ima na tom području i vodoizvorišta bićemo obazrivi - kaže Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!