ISPRAVKA: Cvijanović povodom 26. rođendana Dejtona - Srpska se bori za vraćanje nadležnosti

S. M.

21. 11. 2021. u 12:50

PREDSEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se Republika Srpska, 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bori za očuvanje i vraćanje svojih ustavnih nadležnosti i naglasila da nadležnosti moraju da budu tamo gde je to Ustavom predviđeno.

ИСПРАВКА: Цвијановић поводом 26. рођендана Дејтона - Српска се бори за враћање надлежности

FOTO SRNA

- Bilo bi logično da danas, nakon toliko godina govorimo o političkom razumevanju, o boljoj koheziji unutar BiH, unutrašnjem dijalogu i svemu onom što bi trebalo da krasi jednu multietničku zajednicu, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Nažalost, ističe Cvijanovićeva, Republika Srpska se danas bori za očuvanje ustavnih nadležnosti i sprečavanje daljeg razvlašćivanja.

- Ali, mi želimo da ova država funkcioniše u miru i stabilnosti. Republika Srpska je mesto u kojem naši građani ostvaruju svoja najvažnija prava. Iz tog razloga smatramo da je potrebno da se ojačaju njene institucije, a da bi se ojačale institucije, nadležnosti moraju da stanuju tamo gde je to Ustav rekao, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, Srpska se našla u nelogičnoj situaciji da objašnjava celom svetu da je važno da se pridržavamo Ustava. Cvijanovićeva je navela da sve ono što stranci nikad ne bi dozvolili u svojim državama, dozvoljavaju i promovišu u BiH i istakla da je to unelo dosta frustracija u međusobne odnose u okviru BiH, između konstitutivnih naroda.

-Naša vizija BiH je vizija stabilne države u kojoj svako može da ostavruje svoja prava u skladu sa Ustavom, u kojoj niko nikome ne smeta, u kojoj može i treba da se razgovara o svim važnim pitanjima. To treba da bude sve ono čega nažalost danas, 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nema, naglasila je Cvijanovićeva.

NAPOMENA: Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba izbrisan je poslednji pasus teksta, u kojem se tvrdilo da Bosna i Hercegovina postoji od sporazuma u Dejtonu, a koji nije tačan jer je Bosna i Hercegovina postojala i pre Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni deo jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)