PREKO DVE HILJADE OBOLELIH U MODRIČI: Nizom aktivnosti obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa (FOTO)

Vid Blagojević

15. 11. 2021. u 15:38

MODRIČKO druženje dijabetičara "Dijabet" obeležilo je trodnevnim aktivnostima 14.novembar - Svetski dan borbe protiv dijabetesa i sto godina od pronalaska insulina.

ПРЕКО ДВЕ ХИЉАДЕ ОБОЛЕЛИХ У МОДРИЧИ: Низом активности обeлeжен Свeтски дaн бoрбe прoтив диjaбeтeсa (ФОТО)

Foto: Vid Blagojević

Aktivisti Udruženja su tim povodom podelili 70 aparata i hiljadu trakica za merenje šećera u krvi. Istovremno u okviru ovih aktvnosti je izmeren krvni pritisak preko hiljadu građana Modriče. Kako je rečeno - cilj ovih aktivnosti bio je podizanje znanja građana o to tome kakva je bolest dijabetes i kako se sa njom živi. Posebno je teška situacija sa građanima koji se nalaze u statusu socijalne pomoći i koji teško sebi mogu nabaviti aparate za merenje šećera u krvi.

Foto: Vid Blagojević

- Ova akcija mnogo mi znači i mnogo će mi pomoći. Ja sam i onkološki bolesnik, već dve godine sam u teškom stanju, primam pomoć za tuđu negu jer sam imala puno operacija u ovom periodu. Teško sam preživela u kakvom sam stanju bila. Ovo je pomoć koja nama govori da neko misli i na nas teške bolesnike - rekla je Rada Blagojević u Centru za socijalni rad.

Foto: Vid Blagojević

U oviru akcije posebno je ukazivano na značaj prevencije bolesti koja se ogleda u pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i kontinuiranom merenju šećera u krvi.

- Korisnicima Centra za socijalni rad delili smo besplatne aparate i trakice, merili pritisak i davali savete o životu sa dijabetesom. Nakon toga smo na Trgu Milana Jelića u centru Modriče merili građanima besplatno šećer u krvi i krvni pritsak. Takođe smo i tu delili aparate za merenje šećera u krvi, a poslednja kativnost je bila šetnja kojom smo podržali obolele od dijabetesa u njihovoj borbi - rekla je Tatjana Mirković predsednica Udruženja „Dijabet" - Modriča.

Foto: Vid Blagojević

Prema procenama Udruženja „Dijabet“ u Modriči je evidentirano preko dve hiljade građana koji boluju od dijabetesa u raznim fazama bolesti. Obeležavajući Svetski dan borbe protiv dijabetesa građanima su deljene brošure o životu sa dijabetesom i o pravilnoj ishrani kao jednoj od glavnih prevecnija ove bolesti.

BONUS VIDEO:

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)