HERCEGOVAČKA KUĆA: Poljoprivrednicima omogućen siguran plasman na tržište

Promo

02. 11. 2021. u 14:24

PRVA „Hercegovačka kuća“ (Herzeg house) otvorena je u Trebinju 20. jula 2017. godine sa ciljem da pod jednim krovom okupi proizvođače tradicionalnih proizvoda sa područja trebinjske regije.

ХЕРЦЕГОВАЧКА КУЋА: Пољопривредницима омогућен сигуран пласман на тржиште

Foto: Promo

Na samom otvaranju imali smo 20 kooperanata, sa oko 180 proizvoda. Ideja otvaranja jednog ovakvog, možemo reći, jedinstvenog objekta u tom trenutku potekla je od tadašnjeg gradonačelnika Trebinja gospodina Luke Petrovića.

Danas, „Hercegovačka kuća’’ okuplja preko 120 proizvođača sa preko 1.000 proizvoda, iz čega proizilazi podatak o 1.200.000 konvertibilnih maraka vrednosti otkupljenih proizvoda. Sada sa sigurnošću možemo reći da je ovo jedan jako značajan projekat za sve poljoprivredne proizvođače i prerađivače sa regije Trebinja, jer im je omogućen siguran plasman na tržište, jer većina tih proizvođača do tog trenutka nije imala neki zagarantovan plasman svojih proizvoda na tržište, već su iste prodavali na kućnom pragu, pijaci ili su se snalazili na neki drugi način.

Prateći svetske trendove koji se u tom segmentu ogledaju u uniformnosti toliko vrsta proizvoda dobili smo i zvanični logo kojim su zaštićeni svi naši proizvodi, a na samoj etiketi se nalazi i ime domaćinstva koji proizvodi dati proizvod. Na ovaj način želimo da kupcima ponudimo tradicionalan, domaći proizvod, ali da ipak znaju koje domaćinstvo ga proizvodi, te na taj način omogućimo da se proizvod prodaje na osnovu njegovog kvaliteta, a ne na osnovu brenda, etikete ili dobrog marketinga.

Jedan od osnovnih ciljeva Agrarnog fonda Grada Trebinja, u sklopu kog posluje „Hercegovačka kuća“, jeste razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Otvaranjem „Hercegovačke kuće“ svako domaćinstvo je kroz plasman svojih proizvoda dobilo šansu da širi svoje kapacitete i izađe na tržište.

Foto: Promo

 

Osnovni zakon tržišta, ponuda i potražnja je vodio ka tome da se obezbede grantovi za povećanje proizvodnje i poboljšanje uslova za istu, kako bi se zadovoljilo sve zahtevnije tržište tradicionalnih domaćih proizvoda. Zbog toga u našoj matičnoj ustanovi, Agrarnom fondu svake godine kreiramo programe za podršku proizvođačima, ali i prerađivačim domaćih sirovina, kako bismo povećavali njihov broj, ali i količinu proizvoda na tržištu, jer nam to garantuje mogućnost širenja mreže naših poslovnih objekata, a na taj način i više otkupljenih proizvoda od proizvođača, zatim, više novca u njihovim porodicama i na kraju, na ovaj način dajemo doprinos jačanju domaće ekonomije i sprečavamo odliv novca iz Republike Srpske.

Grantovi koji su podeljeni prate razvoj svih grana poljoprivrede. Počevši od dodele plastenika, košnica, sadnica voća i povrća, obnove stočarskih objekata, uslužne obrade poljoprivrednih površina i svega što je neophodno za proizvodnju tradicionalnih proizvoda koji su u ponudi u „Hercegovačkoj kući“.

Svi proizvodi u „Hercegovačkoj kući“ su pravljeni po tradicionalnim recepturama, koje se decenijama prenose sa kolena na koleno. Naši proizvodi su 100% prirodni bez dodataka bilo kakvih vještačkih komponenti, a prate sve segmente koji su propisani pravilnicima o kvalitetu hrane i zaštite potrošača.

Svi proizvodi koji se nalaze na policama „Hercegovačke kuće“ se analiziraju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, regionalni centar Trebinje. U okviru analiza, rade se mikrobiološke i fizičko-hemijske analize hrane. Ovakav temeljan pristup omogućio je da osim turista sve veći broj lokalnog stanovništva Trebinja kupuje željene proizvode isključivo u „Hercegovačkoj kući“ .

Na policama „Hercegovačke kuće“ možete pronaći svu gastronomsku raskoš Hercegovine. Na daleko poznata po dobrim vinima, medu, sirevima, pršutu, smokvama, divljem naru, ljekovitom bilju, „Hercegovačka kuća“ privlači iz dana u dan sve veći broj turista, koji posećuju Trebinje. U tom smislu je „Hercegovačka kuća“ nezaobilazna stanica svakoga ko poseti naš grad. Upravo je ovo jedan od osnovnih ciljeva „Agrarnog fonda Grada Trebinja’’ - razvoj poljoprivrede i ruralnog područja, te povećanje proizvodnje domaćih proizvoda uz podizanje standarda kvaliteta.

U martu 2018. godine smo zaštitili logo i ime „Herzeg house“ u Institutu za intelekualnu svojinu Bosne i Hercegovine, za područje cijele Evrope. Na taj način smo obezbijedili da budemo jedini korisnici imena i brenda „Herzeg house“.

U aprilu 2019. godine na naše veliko zadovoljstvo otvoren je objekat „Hercegovačke kuće“ u Banja Luci koji je uprkos teškim uslovima poslovanja u Kovid-19 godini postigao zavidan promet i opravdao naša očekivanja.

Poslednji objekat „Hercegovačke kuće“ otvorili smo u Istočnom Sarajevu 9. juna ove godine.

Trenutno nam je prioritet da otvorimo poslovni objekat u Beogradu, na čemu intenzivno radimo. Podršku za ovaj poslovni poduhvat smo dobili i od predsjednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića koji je prije tri godine boravio u Trebinju i kome smo iznijeli svoju želju, što je on srdačno podržao. Nakon toga imali smo niz sastanaka sa ministrom poljoprivrede Srbije, gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika Beograda oko same realizacije projekta, za šta smo dobili bezrezervnu podršku i sada smo trenutno u fazi registracije privrednog društva u Beogradu i dobijanja neophodnih saglasnosti i dozvola za izvoz proizvoda. Mi smo u julu ove godine organizovali i konferenciju za medije i veliku prezentaciju projekta Hercegovačka kuća u Udruženju novinara Srbije, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, na kome smo javnosti željeli da predstavimo sam projekat i koliko je on značajan za poljoprivredne proizvođače. Za sve ovo treba dosta vremena, jer je uključeno niz institucija u čitavu priču, ali se nadamo da ćemo, najkasnije na proljeće, Hercegovačku kuću imati i u Beogradu, što će biti na veliko zadovoljstvo i ponos svih nas. Nakon toga ćemo uz podršku rukovodstva Grada Beograda pronaći adekvatan poslovni prostor i otvoriti naš prodajni objekat.

Foto: Promo

 

Od svega, nama je najvažnije da su naši proizvođači, odnosno kooperanti zadovoljni saradnjom i da nas prate u našim ciljevima, kao i da svaki dan povećavaju obim svoje proizvodnje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna